Αλ. Τσίπρας στη WSJ: Αναδιάρθρωση του χρέους για να επιστρέψουμε στις αγορές

Την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές στο άμεσο μέλλον έθεσε ως βασικό στόχο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal». Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων σύντομα, αν καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους με τους πιστωτές μέσα στους επόμενους μήνες.

«Αν υπάρχει μια καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο έτος, αν η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος διάσωσης της χώρας, ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Την ίδια ώρα η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι η νέα εκλογική νίκη του δίνει εντολή να εφαρμόσει τα νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας, που όπως χαρακτηριστικά γράφει «μέτρα τα οποία ο 41χρονος πρωθυπουργός τόσο καιρό πολεμούσε».  Στο άρθρο που ανήρτησε η εφημερίδα, μετά το πέρας της επίσκεψης του έλληνα Πρωθυπουργού στα γραφεία της, σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί μια καταστροφική έξοδος από την Ευρωζώνη.

aaa-wall

Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η συμφωνία για πρώτη φορά έχει ρεαλιστική προσέγγιση. Η προσαρμογή πια είναι πιο ήπια» και πρόσθεσε ότι η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη του δεύτερο εξάμηνο του 2016, αλλά ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να βλάψει την εύθραυστη οικονομία και ιδιαίτερα τη σημαντική τουριστική βιομηχανία.

Αναφερόμενος στους στόχους του ελλείμματος που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα κεφάλαια που θα χαλάσει η Ελλάδα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος» και κάλεσε την Ευρώπη να δράσει γρήγορα και να δείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης.

«Η Ε.Ε. κέρδισε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal συνεχίζει λέγοντας ότι «αν τώρα χτίζουμε τείχη στην Ευρώπη, αυτή δεν θα είναι η Ευρώπη του κοινού μας μέλλοντος» και προσθέτει ότι «αναφερόμενος στις ταραχώδεις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της τους προηγούμενους μήνες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι γνώριζε πως οι συνομιλίες θα ήταν δύσκολες. Αλλά τόνισε ότι εξεπλάγην από αυτό που εκείνος αποκάλεσε ως μια προσπάθεια ακραίων συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο κ. Σόιμπλε ήθελε τη διαίρεση της Ευρώπης, αλλά στο τέλος το έκανε».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας, όπως αναφέρει στο άρθρο της η WSJ, κάλεσε επίσης την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειες για επίτευξη διπλωματικής λύσης στη Συρία και ζήτησε από τη Δύση να μην αφήσει τη Ρωσία έξω από τέτοιου είδους συνομιλίες. «Αν θέλουμε να συζητήσουμε την προοπτική της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας, πιστεύω ότι είναι λάθος να αποκλείσουμε τη Ρωσία από τις συζητήσεις αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τη στρατηγική τους ή όλες τις ρωσικές πολιτικές», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα στο άρθρο της μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα γραφεία της.