Αλ.Τσίπρας: Το ζήτημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια διεθνής πρόκληση

Ψηλά στην ατζέντα επιχειρεί να κρατήσει το θέμα του χρέους ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Στο θέμα προτίθεται να αναφερθεί και στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015.

«Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε, ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά;», είναι το ερώτημα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως υποστηρίζει πρέπει να απαντηθεί το γιατί τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο και τα οποία παραμείνουν ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η εμπειρία μας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διδακτική. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων:

* Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.

* Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.

* Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα και όπως αναφέρει το euro2day, «δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε».

«Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30», τονίζει.