WSJ: Οι Έλληνες θα κληθούν να αποφασίσουν ποιο από τα δύο κόμματα θα εφαρμόσει τη λιτότητα

Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν ανάμεσα σε μια συντηρητική αριστερά που έχει δείξει ότι προτεραιότητά της είναι να προστατεύσει τον δημόσιο τομέα και σε μια κεντροδεξιά αντιπολίτευση που στόχο έχει να μειώσει τους φόρους και να δώσει ώθηση στον ιδιωτικό τομέα. Η ανάδειξη αυτής της επιλογής ήταν ίσως και το μεγαλύτερο επίτευγμα του Αλέξη Τσίπρα, παρ’ όλο που μάλλον ο ίδιος δεν θα θέλει να το παραδεχτεί, υποστηρίζει ο Σάιμον Νίξον σε άρθρο του στη Wall Street Journal, για τις ελληνικές εκλογές και πώς η παράδοση του Τσίπρα στις απαιτήσεις των δανειστών άλλαξε τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού.

Η οκτάμηνη άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα που δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί από την πρώτη μέρα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, κι όμως, παρ’ όλα αυτά ο επικεφαλής του κόμματος ζητά εκ νέου την ψήφο του λαού, τονίζει ο κ. Ντίξον.

Παράλληλα ο κ. Ντίξον επισημαίνει στο άρθρο του ότι “συνήθως οι πρωθυπουργοί που καλούν σε πρόωρες εκλογές το κάνουν μόνο όταν έχουν κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας ποτέ δεν φοβήθηκε να αψηφήσει την συμβατική πολιτική σοφία, κι έτσι ζήτησε εκλογές παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τον ηγέτη με τα χειρότερα οικονομικά ρεκόρ όλων των ανεπτυγμένων κρατών που δεν βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου” και τονίζει πως πριν την εκλογή του η Ελλάδα είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη”.

Επιπλέον ο αρθρογράφος της Wall Street Journal αναφερόμενος στις πολιτικές του κ. Τσίπρα σημειώνει ότι “έσπασε κάθε υπόσχεση που έδωσε προεκλογικά, από τις ιδιωτικοποιήσεις, την αύξηση της φορολογίας έως και τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, κι επιπλέον διέλυσε το κόμμα του. Η μεγαλύτερή του επιτυχία είναι ότι κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη σε μια περίοδο που φαινόταν απίθανο ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό. Αλλά υπολογίζοντας ο ίδιος λάθος τις ενέργειες των Ευρωπαίων και καθυστερώντας τόσο πολύ την παράδοσή του καταδίκασε την Ελλάδα στα capital controls που έκτοτε έχουν κουτσουρέψει τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία”.

Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να παραβλέψει αυτή την αποτυχία, γράφει ο κ. Νίξον, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι τόσο έκπληκτοι από την ομαλότητα με την οποία κινήθηκαν τα πράγματα μετά τη συμφωνία που πλέον θεωρούν ότι ίσως είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός στην Ελλάδα που μπορεί να εφαρμόσει όσα δεσμεύτηκε.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις ο κ. Νίξον σημειώνει πως τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν άνοδο των ποσοστών της ΝΔ προκαλούν ανησυχία για μια νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, ειδικά αυτή την περίοδο που αυτό που χρειάζεται η χώρα περισσότερο από ποτέ είναι η σταθερότητα ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην οικονομία. Πάντως, ένα είναι σίγουρο για τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal ότι η παράδοση του Αλ. Τσίπρα στο μνημόνιο έχει αλλάξει τους όρους του πολιτικού ντιμπέιτ. “Η συζήτηση για τη λιτότητα έχει τελειώσει” λέει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι τώρα, ίσως, οι Έλληνες μπορούν για πρώτη φορά να έχουν μια συμβατική πολιτική αναμέτρηση για τις επιλογές που χρειάζονται ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου.

“Οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν ανάμεσα σε μια συντηρητική αριστερά που έχει δείξει ότι προτεραιότητά της είναι να προστατεύσει τον δημόσιο τομέα και σε μια κεντροδεξιά αντιπολίτευση που στόχο έχει να μειώσει τους φόρους και να δώσει ώθηση στον ιδιωτικό τομέα. Η ανάδειξη αυτής της επιλογής ήταν ίσως και το μεγαλύτερο επίτευγμα του Αλ. Τσίπρα, παρ’ όλο που μάλλον ο ίδιος δεν θα θέλει να το παραδεχτεί” καταλήγει ο κ. Νίξον.