"Μπάζουν" εκατό Πόθεν Έσχες Βουλευτών -Μετά τις εκλογές οι υποθέσεις Χαϊκάλη - Μητρόπουλου

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, η Πρόεδρος Δέσποινα Χαραλαμπίδου, γνωστοποίησε πως εκατό περίπου περιπτώσεις «που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ή ακόμα και το ΣΔΟΕ».

Όπως τόνισε η κ. Χαραλαμπίδου, από τους 704 υπόχρεους υπέβαλαν δηλώσεις οι 694. Εξ αυτών οι 49 είχαν παραλείψεις παραστατικών, οι 31 δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις τραπεζικές τους καταθέσεις, ενώ άλλοι 20 δήλωσαν πως δεν έχουν τραπεζικές καταθέσεις. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο και άλλες φορές, πάντως, και στο παρελθόν έχουν υπάρξει παρόμοια περιστατικά τα οποία «διαλευκάνθηκαν» στην πορεία.

Η Επιτροπή, που συνεδρίασε κατ’ εφαρμογή του νόμου 43074/14 με ημερήσια διάταξη “αποφάσεις σε σχέση με την έκτακτη προεκλογική περίοδο”, ομόφωνα αποφάσισε να στείλει αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών και την αρμόδια Επιτροπή, με το οποίο θα ζητά, κατ’ εξαίρεση λόγω της εφαρμογής των capitals control, να δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους βουλευτές να ανοίξουν ονομαστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

“Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές είναι με λίστα θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τις εκλογικές δαπάνες των βουλευτών όπως ορίζει και ο σχετικός νόμος”, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι βουλευτές δεν μπορούν να ανοίξουν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο θα γίνονται οι εκλογικές δαπάνες.

Να σημειωθεί ότι τα «πόθεν έσχες» του 2013 που αφορούν στη διακύμανση της περιουσιακής κατάστασης του 2012, δεν έχουν δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν δύο Κοινοβουλευτικά μέλη. Η κ. Χαραλαμπίδου, (που ανήκει πλέον στη Λαϊκή Ενότητα),  και ο Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ, καθώς και οι εκπρόσωποι του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και της Τράπεζας Ελλάδος.

Οι «μαύρες τρύπες»

Σύμφωνα με την κα. Χαραλαμπίδου, η έρευνα έχει προχωρήσει και πιθανότατα αμέσως μετά τις εκλογές θα δημοσιευτούν τα τυχόν ευρήματά της. Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος δήλωσε ότι οι έως τώρα έλεγχοι έχουν εντοπίσει 100 περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ή ακόμα και το ΣΔΟΕ.

Ειδικότερα, από την επιτροπή διαπιστώθηκε ότι:

– Από τους 704 υπόχρεους (βουλευτές, υπουργούς, ευρωβουλευτές, υπεύθυνους κομμάτων για τα οικονομικά και πρώην πολιτικούς) έχουν υποβάλει δηλώσεις οι 694, καθώς 10 αδιαφόρησαν και δεν κατέθεσαν τα «πόθεν έσχες» τους

-Από τους 694 ελεγχθέντες, οι 49 εντοπίστηκαν με ελλείψεις παραστατικών (σ.σ. συμβόλαια, κινήσεις λογαριασμών κ.α.), οι 31 εμφάνισαν «αρνητικό πόθεν έσχες» δηλαδή δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις τραπεζικές τους καταθέσεις και οι 20 εμφάνισαν μηδενικές τραπεζικές καταθέσεις.

Οι περιπτώσεις Χαϊκάλη – Μητρόπουλου 

Ο κ. Χαϊκάλης ελέγχεται για δύο υποθέσεις του. Η πρώτη αφορά παλαιότερη καταγγελία περί χρηματισμού και χρηματιστηριακής συναλλαγής του, και η δεύτερη, φερόμενη εμπλοκή του σε εταιρεία off shore στη Κύπρο, ενώ ο κ. Μητρόπουλος για φορολογικό ζήτημα.

“Δεν θα ήταν χρήσιμο και φρόνιμο να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για τις δύο αυτές περιπτώσεις λίγο πριν τις εκλογές και χωρίς να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκληφθεί και ως εκδικητική πράξη. Οποιαδήποτε απόφαση παίρναμε θα ήταν πολιτική, γι αυτό θα έπρεπε να έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεση μας”, σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, δικαιολογώντας την αναβολή της εξέτασης των δύο περιπτώσεων Χαϊκάλη και Μητρόπουλου για μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες προσήλθε ο Παύλος Χαϊκάλης, μετά από χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κ. Χαραλαμπίδου, προσκομίζοντας και καταθέτοντας σειρά εγγράφων τα οποία, όπως υποστήριξε ο ίδιος, ισχυροποιούν τις αιτιάσεις του ότι δεν έχει καμία εμπλοκή και ανάμειξη με τις κατηγορίες για συμμετοχή του σε off shore εταιρεία.

Τα μέλη της Επιτροπής, αφού άκουσαν την εισήγηση του κ. Χαϊκάλη, ομόφωνα αποφάσισαν ότι πρέπει να ζητήσουν να έχουν στα χέρια τους περισσότερα στοιχεία, μετά τον έλεγχο που θα γίνει από τον αναπληρωτή υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος και είχε αναλάβει την εξέταση της υπόθεσης όταν είχε κατατεθεί η σχετική ερώτηση 25 βουλευτών της ΝΔ.

Παράλληλα, ομόφωνα αποφάσισαν στην επόμενη συνεδρίαση τους να ανοίξουν εκ νέου την πρώτη υπόθεση που βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη Επιτροπή Πόθεν Έσχες, και αφορά φερόμενη συναλλαγή του κ. Χαϊκάλη με τον Γιώργο Αποστολόπουλου ενόψει της άκαρπης προεδρικής εκλογής τον περασμένο Δεκέμβριο καλώντας και τους δύο σε ακρόαση.

Την απόφαση, για εξέταση της υπόθεσης του μετά τις εκλογές, πήραν και για τον κ. Μητρόπουλο, παρά το γεγονός ότι ένα μέλος της Επιτροπής, όχι όμως κοινοβουλευτικό, όπως διευκρίνισε η κ. Χαραλαμπίδου, είχε εισηγηθεί να διερευνηθεί σήμερα, καθώς όπως υποστήριξε “υπάρχει πρόβλημα με την περίπτωση του”.