Wall Street Journal: "Μάχη" Τσίπρα για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο πριν την επίσημη προκήρυξη των προσεχών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποσύνθεση και ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της μεγάλης πρόκλησης να αποκρούσει τη διάλυση του κόμματός του. Ήδη, πολλοί βουλευτές και μέλη του κόμματος δεν έχουν αποφασίσει αν θα παραμείνουν και πολλοί εξ αυτών εντάσσονται στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, σχολιάζει σε άρθρο της για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα παραθέτει αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον Alpha και στη Σοφία Παπαϊωάννου, όπου ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα είναι λυπηρό, αλλά όχι απρόβλεπτο», ενώ σε άλλο σημείο είπε «αυτό που θλίβει είναι η προσπάθεια ενός εσωτερικού εχθρού που προσπαθεί να γίνει ο κύριος εχθρός».

Παράλληλα, η εφημερίδα προσθέτει ότι, πέραν των σκληροπυρηνικών του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η Ομάδα των 53 που απασχολεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ένας επιπλέον σοβαρός «πονοκέφαλος» είναι οι περιπτώσεις των Τσακαλώτου-Σακελλαρίδη. Για τον κ. Τσακαλώτο ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έκανε εκπληκτική δουλειά. Χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε συμφωνία».

Το άρθρο αναφέρει πως η Ομάδα των 53 σχηματίστηκε στα μέσα του 2014 και αποτέλεσε τον ενδιάμεσο πόλο ανάμεσα στην Αριστερή Πλατφόρμα και τη σχετικά ρεαλιστική ομάδα του Τσίπρα. Πολλά από τα μέλη της είναι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ άλλοι δεν δίστασαν να απέχουν από τη ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο. Πάντως, ακόμη και αν αποφασίσει η Ομάδα των 53 να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα λειτουργήσει ως οιονεί αντιπολίτευση στο εσωτερικό του κόμματος, αναφέρει το άρθρο.

Για τους αναλυτές, οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν την αριστερά και το ποια κόμματα την εκφράζουν. Ο Γιάννης Δημάκης, αναλυτής στο STR, σημειώνει πως: «Το ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που λέμε ρεαλιστική αριστερά, το οποίο διατηρεί στοιχεία της ρητορικής του και τα προσαρμόζει στη σκληρή πραγματικότητα. Υπάρχει μια άλλη ομάδα που μοιάζει να έχει συνειδητοποιήσει τη νέα πραγματικότητα, αλλά θέλει να διατηρήσει την ιδεολογία του κόμματος».

Τέλος η WSJ αναφέρεται και στην παραίτηση του Γραμματέα του κόμματος, Τάσου Κορωνάκη και το ύφος με το οποίο διάνθισε την αποχώρησή του, ενώ προσθέτει και την έντονη φημολογία ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ετοιμάζεται να ιδρύσει δικό της κόμμα, εκτός και αν ενταχθεί στις τάξεις της Λαϊκής Ενότητας.

Πηγή: newmoney.gr