Συνεχίζεται η "αιμορραγία" στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ολοένα και πιο δύσκολη, με αρκετά στελέχη να ανακοινώνουν ή διαμηνύουν την πρόθεσή τους να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι στις εκλογές, παρότι δεν έχουν καμία σχέση με τη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) του Παναγιώτη Λαφαζάνη, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει “καθαρή εντολή τετραετίας”.

Την ίδια στιγμή, ο Π.Λαφαζάνης ανέλαβε τον ρόλο του εντολοδόχου Πρωθυπουργού ξεκαθαρίζοντας ότι θα κρατήσει τη διερευνητική εντολή που του έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ολόκληρο το τριήμερο και μάλιστα θα συναντήσει εκ νέου, αυτή τη φορά ως οικοδεσπότης, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρότι συναντήθηκαν την Κυριακή.

Όπως όλα δείχνουν ούτε τώρα θα συμφωνήσουν στον σχηματισμό Κυβέρνησης, ωστόσο ο κ. Λαφαζάνης θα αξιοποιήσει το τριήμερο για να «διαφημίσει» το νεοσύστατο κόμμα του – το οποίο ιδρύθηκε και επισήμως χθες με «σφραγίδα» του Αρείου Πάγου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει και το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day, ο κ.Λαφαζάνης πέτυχε την πρώτη “νίκη” του: έπεισε τον Σταύρο Θεοδωράκη, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, για την ανάγκη να γίνουν οι εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς, κατά τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο χρόνος δεν επαρκεί μέχρι τις 20 του μήνα. Μία τέτοια μετάθεση των εκλογών πάντως δεν θεωρείται πιθανή, καθώς το πρωί της Πέμπτης ο κ. Λαφαζάνης θα επιστρέψει την εντολή στον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος δεν εμφανίζεται πρόθυμος να παίξει το παιχνίδι της κωλυσιεργίας.

Αιμορραγία στελεχών… 

Η νέα εσωτερική αιμορραγία προέρχεται από την «ομάδα των 53» που δρούσε στο εσωτερικό του κόμματος ως «γέφυρα» ανάμεσα στην πάλαι ποτέ Αριστερή Πλατφόρμα και στην ηγετική ομάδα.  Τα στελέχη των “53” εμφανίζονται τώρα οργισμένα με την κίνηση του κ. Τσίπρα να ανακοινώσει εκλογές ερήμην του κόμματος και των οργάνων, ενώ μ’ αυτή την αφορμή βγήκε στην επιφάνεια η αντίδραση για τον συμβιβασμό της κυβέρνησης και τη συμφωνία-μνημόνιο.

Από αυτή την ομάδα προέρχεται ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης ο οποίος παραιτήθηκε χθες… όχι επειδή πρέπει να παρουσιαστεί στον στρατό στις 3 Σεπτεμβρίου (σ.σ. ήταν ανυπότακτος και το θέμα του δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου από βουλευτές της ΝΔ), αλλά εξαιτίας των παραπάνω διαφωνιών. Την ανακοίνωση την έκανε ο ίδιος στην έναρξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κ. Τσίπρα, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως γραμματέας του κόμματος.

Σχεδόν ταυτόχρονα οι νυν βουλευτές (επίσης από τους “53”) Ηρώ Διώτη και Κώστας Δερμιτζάκης δήλωσαν με επιστολές τους ότι δεν θα είναι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Ενώ λίγη ώρα αργότερα “έτρεξαν” ανάλογες φήμες για έτερα μέλη της ομάδας, τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και την υπουργό Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Μέχρι αργά τη νύχτα χθες δεν είχαν προχωρήσει σε ανακοινώσεις, ενώ κατά τις πληροφορίες στελέχη της ηγεσίας ανέλαβαν να τους μεταπείσουν.

Σε δίλημμα για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος φέρεται να βρίσκεται και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος αντικαταστάθηκε από την Όλγα Γεροβασίλη στον ανασχηματισμό της 17ης Ιουλίου, μετά τον συμβιβασμό και τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, κατόπιν αιτήματος του ιδίου. Ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (στη θέση… της κυρίας Γεροβασίλη) και σε όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή ψήφισε «ναι».

Υπ’ ατμόν και η Νεολαία

Σημειώνεται ότι πέραν των 25 βουλευτών που εντάχθηκαν στη ΛΑΕ και τους τέσσερις που απλώς ανεξαρτητοποιήθηκαν (Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου), εκτός ψηφοδελτίων ζήτησαν να μείνουν η Μαρία Κανελλοπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Κατά τις πληροφορίες, προς την έξοδο από το κόμμα φαίνεται να κινούνται τα περισσότερα μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με ένα τμήμα τους να ακολουθεί τη ΛΑΕ, ένα άλλο την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ένα τρίτο… τίποτα.

“Καθαρή εντολή τετραετίας”

Εν μέσω όλων αυτών, ο κ. Τσίπρας δήλωσε χθες στην Πολιτική Γραμματεία ότι θα ζητήσει «καθαρή εντολή τετραετίας» από τους πολίτες, αποκλείοντας εκ των προτέρων κάθε μετεκλογική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ «με τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος». (Τη θέση “όχι συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι διατύπωσε και προ δύο ημερών ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς).

Όπως τόνισε, «ο ελληνικός λαός θα κρίνει στις επικείμενες εκλογές εάν σωστά παλέψαμε στη σκληρή διαπραγμάτευση τους τελευταίους μήνες, εάν σωστά επιλέξαμε να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε μία μαζική οικονομική καταστροφή και εάν υπάρχει κάποιος άλλος που θα μπορούσε, στις δεδομένες συνθήκες και συσχετισμούς, να καταφέρει καλύτερο αποτέλεσμα».

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών, η ηγετική ομάδα αποφάσισε να επισπεύσει τις αντικαταστάσεις τους στις λίστες. Μεταξύ άλλων, ακούστηκαν τα ονόματα των Ν. Κοτζιά, Γ. Κατρούγκαλου, Μαρίας Γιαννακάκη (από τη ΔΗΜΑΡ), Τρ. Αλεξιάδη, Μ. Μπόλαρη (πρώην ΠΑΣΟΚ), ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα είναι υποψήφιος ο (εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Δ. Τάξης, προερχόμενος επίσης από τη ΔΗΜΑΡ) Γ. Πανούσης.

Οι λίστες θα «κλείσουν» στις 6 Σεπτεμβρίου, εάν οριστικοποιηθεί η 20η του μήνα ως ημέρα των εκλογών.