«Ναι» από τα Κοινοβούλια Ισπανίας, Αυστρίας, Εσθονίας στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα

Εγκρίθηκε από τα Κοινοβούλια της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Εσθονίας το τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα και αναμένεται πλέον την Τετάρτη η αντίστοιχη ψηφοφορία στο γερμανικό και στο ολλανδικό Κοινοβούλιο.

Στην Ισπανία, το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα «πέρασε» με μεγάλη πλειοψηφία, δηλαδή με 297 ψήφους υπέρ, 20 κατά και πέντε απουσίες. Αυτό δεν εμπόδισε τον Υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος να αδράξει την ευκαιρία για να εξαπολύσει «καρφιά» κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

«Υπάρχουν τρία μαθήματα που μπορούμε να εξάγουμε από την ελληνική κρίση», δήλωσε ο Ισπανός Υπουργός Οικονομίας, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή. «Κατ’ αρχήν, κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει το εμπόδιο (των μεταρρυθμίσεων). Δεύτερον, τα τραγούδια των σειρήνων του λαϊκισμού καταλήγουν να δημιουργούν πλάνες (…). Τέλος, οι ανεύθυνες πολιτικές έχουν κόστος», σημείωσε στέλνοντας ουσιαστικά ένα «μήνυμα» προς τους Podemos και τις θέσεις που έχουν διατυπώσει. Ο Ντε Γκίντος χαρακτήρισε «σημαντική» τη βοήθεια της Ισπανίας, που ανέρχεται σε 10,15 δισεκατομμύρια ευρώ, σε ένα σύνολο 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χορηγήσουν ως δάνειο οι χώρες της Ευρωζώνης. Από την πλευρά της, η σοσιαλιστική αντιπολίτευση επωφελήθηκε από τη συζήτηση στο κοινοβούλιο για να προτείνει μία μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εγκαθιδρυθεί κυρίως ένας κοινός κατώτατος μισθός ή μία ελάχιστη κοινή ηλικία συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ισπανία δεν ήταν υποχρεωτικό η κυβέρνηση να «φέρει» στη Βουλή προς ψήφιση τη συμφωνία των δανειστών με την Αθήνα. Εντούτοις, ο Μαριάνο Ραχόι επέλεξε να το πράξει για να χρησιμοποιήσει την συζήτηση του τρίτου μνημονίου για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους ενόψει εκλογών προκειμένου να αξιοποιήσει ως «παράδειγμα προς αποφυγή» τις επιλογές διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης για να αποδυναμώσει, εμμέσως, πολιτικά τους ανερχόμενους Podemos.

Υπέρ του τρίτου προγράμματος τάχθηκαν και οι Αυστριακοί. Η διαρκής υποεπιτροπή για τον ESM ενέκρινε το πρόγραμμα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Υπουργού Οικονομικών λακωνικά στο πλαίσιο μιας διαδικασίας στην οποία δεν αναμένονταν εκπλήξεις.

Αντίθετα, «διαρροές» κατέγραψε το κυβερνητικό κόμμα στην Εσθονία όπου το τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα εγκρίθηκε με 50 υπέρ, 37 όχι και 6 αποχές. Έξι βουλευτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ψήφισαν την συμφωνία, με έναν να καταψηφίζει και πέντε αποχές. Συνολικά, 93 από τους 101 βουλευτές συμμετείχαν σε ειδική συνεδρίαση της εσθονικής Βουλής που διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες.

Ο Εσθονός Υπουργός Οικονομικών τάχθηκε κατά της διαγραφής μέρους του χρέους της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι το Ταλίν δεν είναι αρνητικό σε συνομιλίες για άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους -όπως η επέκταση των περιόδων αποπληρωμής του. Κατά τη συζήτηση του ελληνικού προγράμματος, η εσθονική κυβέρνηση επανέλαβε ότι αντιτίθεται στις πρωτοβουλίες για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, σχέδιο για κρυφό κούρεμα του ελληνικού χρέους υποπτεύονται οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). Σε δήλωσή της στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ η βουλευτής του CSU Ντάγκμαρ Βερλ προέβλεψε κρυφό κούρεμα μέσα στο φθινόπωρο, υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ«δεν θέλει τίποτε άλλο από την αποπληρωμή των χρεών μέχρι το 2075.»

Την Τρίτη αργά το βράδυ, κατά πληροφορίες, δεν αποκλειόταν να πραγματοποιηθεί στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών της Άνγκελα Μέρκελ, μια πρώτη «δοκιμαστική» ψηφοφορία, προκειμένου να καταγραφούν τάσεις και πιθανές απώλειες. Στόχος να γίνει προσπάθεια έστω και την τελευταία στιγμή να περιοριστούν οι «διαρροές» κυβερνώντων βουλευτών ή τουλάχιστον να μην υπάρξουν «εκπλήξεις» κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης.

Πάντως, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ, ξεκαθάρισαν, από την πλευρά τους δια του Αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Κάρστεν Σνάιντερ, ότι θα ψηφίσουν υπέρ του τρίτου «πακέτου» για την Ελλάδα. Θετικά αναμένεται να ψηφίσουν και οι Πράσινοι ενώ τη συμφωνία θα καταψηφίσει το Κόμμα της Αριστεράς – die Linke, διευκρινίζοντας ότι η αρνητική του ψήφος αφορά στους όρους που επιβλήθηκαν στην Αθήνα για να επιτευχθεί συμφωνία.