Σόιμπλε: Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι είναι σωστό το «ναι» στο ελληνικό πρόγραμμα

Να ταχθούν υπέρ του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας κάλεσε τους Γερμανούς Βουλευτές ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την ψηφοφορία την Τετάρτης στη γερμανική βουλή μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF. Οι δηλώσεις Σόιμπλε εντάσσονται στην γενικότερη «εκστρατεία» που έχουν ξεκινήσει, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ και ο Υπουργός Οικονομικών προκειμένου να «πείσουν» τους Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να υπερψηφίσουν την συμφωνία καθώς εκφράζονται αρκετές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις.

Όπως υποστήριξε ο Β. Σόιμπλε έχει σημειωθεί δραματική μεταβολή, κατά την άποψή του, στην προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. «Μπορώ να το υποστηρίξω με απόλυτη βεβαιότητα, εν μέρει διότι δεν έλαβα ο ίδιος ελαφρά αυτή την απόφαση… ότι το σωστό πράγμα είναι να ψηφίσουμε υπέρ της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της» σημείωσε, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Περιέγραψε τους όρους του δανείου στην Ελλάδα ως «πολύ γενναιόδωρους», προβλέποντας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη ψήφιση της συμφωνίας από το γερμανικό κοινοβούλιο. Υποστήριξε μάλιστα ότι αν η Ελλάδα κάνει πράξη όλα όσα ζητούνται από το τρίτο μνημόνιο, τότε δεν θα έχει πρόβλημα να επιστρέψει στις αγορές.

«Είμαι πολύ βέβαιος ότι θα φθάσουμε σε μια κοινή εκτίμηση και είμαι επίσης βέβαιος ότι το ΔΝΤ, τον ρόλο του οποίου έχουμε χαρακτηρίσει απόλυτα αναγκαίο, θα συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα» υποστήριξε συμπληρώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο θέτει συγκεκριμένους όρους για τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Σε ερώτηση για το αν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει πλέον φύγει από το τραπέζι, ο Σόιμπλε απάντησε ότι αυτό επαφίεται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble στην επιστολή του προς το γερμανικό κοινοβούλιο ζητά από τους βουλευτές να στηρίξουν το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι προσφέρει μια “βιώσιμη πορεία”.

Αρκετοί συντηρητικοί Βουλευτές αποφεύγουν να πουν δημοσίως τι προτίθενται να ψηφίσουν την Τετάρτη στο γερμανικό κοινοβούλιο στην ψηφοφορία για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. «Είμαι ακόμα διακοπές Ελλάδα», γράφει ένας χριστιανοδημοκράτης Βουλευτής από το κρατίδιο της Έσσης μέσω SMS. Και σίγουρα δεν είναι ο μόνος από το κόμμα του που κάνει διακοπές στη χώρα, η οποία κρατά εδώ και πέντε χρόνια με κομμένη ανάσα την Ευρωζώνη και θα λάβει τα επόμενα τρία χρόνια πιστώσεις 86 δισεκατομμυρίων.

Το αργότερο μέχρι την Τρίτη το βράδυ οι περισσότεροι Βουλευτές είτε θα επιστρέψουν, είτε θα διακόψουν τις διακοπές τους και θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, σημειώνει η Deutsche Welle. Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών για να γίνει ενημέρωση κυρίως από τον υπουργό Οικονομικών για όλες τις εξελίξεις. Ο ρόλος του Β. Σόιμπλε θεωρείται καθοριστικός για την έκβαση της ψηφοφορίας την Τετάρτη, μιας και ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος για τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, αλλά και επειδή οι βουλευτές τον εμπιστεύονται. Δεν αποκλείεται μάλιστα την Τρίτη το βράδυ να πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ψηφοφορία για το ελληνικό πρόγραμμα, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν, με στόχο τη δημιουργία μιας πρώτης εικόνας των προθέσεων των βουλευτών.