Πρωτοβουλία Ν. Φίλη για άμεση εισαγωγή του ν/σ της συμφωνίας στις Επιτροπές

Να παρακάμψει τα εμπόδια που βάζει η  Ζωή Κωνσταντοπούλου στις διαδικασίες ψήφισης της νέας συμφωνίας με τη μορφή του κατεπείγοντος προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου, ξεκινώντας όπως φαίνεται ανοιχτό πόλεμο με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, η οποία έχει μπλοκάρει τις συνεδριάσεις των Επιτροπών την Τετάρτη.

Παρά την επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να κινήσει άμεσα τη διαδικασία σύγκλισης της Ολομέλειας, εκείνη συγκάλεσε Διάσκεψη των Προέδρων για τις 9.30 το βράδυ σήμερα. Αυτό μοιραία εμποδίζει τη συζήτηση του κειμένου της συμφωνίας σήμερα και η καραμπόλα οδηγεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Ολομέλεια τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η προσπάθεια που καταβάλλεται τις τελευταίες ώρες είναι για να γίνει η Διάσκεψη των Προέδρων το μεσημέρι της Τετάρτης, έστω και απούσης της κ. Κωνσταντοπούλου.

Την Τρίτη τα μεσάνυχτα, αφού οι προσπάθειες συνεννόησης με την κ. Κωνσταντοπούλου που βρισκόταν σε διακοπές στην Αλόννησο απέβησαν άκαρπες, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης άρχισε έναν κύκλο διερευνητικών τηλεφωνημάτων στους εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις τους για σύγκλιση της διάσκεψης των προέδρων στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης. Το επιχείρημα ήταν να μην χαθεί η ημέρα και να υπάρξει περισσότερος χρόνος για συζήτηση της συμφωνίας, δεδομένου ότι αντιδράσεις δεν υπάρχουν μόνο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχουν πλέον εκδηλωθεί και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Φίλης σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσε και την κ. Κωνσταντοπούλου για την πρωτοβουλία που ανέλαβε. Επιπλέον 12 από τα 20 μέλη της διάσκεψης έστειλαν επιστολή στο Προεδρείο της Βουλής ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών. Απάντηση μέχρι στιγμής από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής για το τι προτίθεται να πράξει δεν υπάρχει.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν απερίφραστα τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για γελοιοποίηση του θεσμού. Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega δήλωσε ότι «ο περιορισμός της συζήτησης αυτής δεν βοηθάει κανέναν και τίποτα» και πρόσθεσε ότι «δεν μας τιμά όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα να αναλωνόμαστε σε αυτή τη θεσμική τυπολατρία που είναι στα όρια του προσχήματος. Δεν μας τιμά το ότι αναγκάζεται ο Πρωθυπουργός να ζητά, να θέτει ημερομηνίες και ώρες, να υπάρχει διαπραγμάτευση του αυτονόητου».

Πολύ επικριτικός για τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου ήταν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «είναι αδιανόητο το προεδρείο βουλής να δημιουργεί προβλήματα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης». Στο ίδιο κανάλι ο κ. Κώστας Χρυσόγονος ζήτησε από την κ. Κωνσταντοπούλου να ξανασκεφθεί τη θέση της και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση αυτή με ξεπερνάει».