Reuters: Βασική επιδίωξη η συμφωνία έως την Τρίτη

«Συμφωνία έως την Τρίτη, έγκριση από την ελληνική Βουλή την Πέμπτη και εκταμίευση της πρώτης δόσης έως την 20η Αυγούστου» είναι το βασικό σενάριο για την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να «κλείσει» τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως την επόμενη Τρίτη. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε, η πρώτη δόση του νέου δανείου θα μπορούσε να εκταμιευτεί έως τις 20 Αυγούστου.

Όπως εξηγεί εν συνεχεία, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Σαββατοκύριακου. «Εφόσον υπάρξει συμφωνία στο μνημόνιο κατανόησης (ΜοU) και στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους την Τρίτη, τότε η συμφωνία θα μπορούσε να εγκριθεί την Πέμπτη» συμπληρώνει ο ίδιος αξιωματούχος.

Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το Eurogroup θα μπορούσε να συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή και να ανάψει το πράσινο «φως» στο τριετές δάνειο των 86 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο αξιωματούχος, η έγκριση ενός ακόμη πακέτου μέτρων από την ελληνική Βουλή θα προλείαινε το έδαφος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 20ης Αυγούστου, όπου η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 3,2 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Όλα λειτουργούν βάσει του Plan A, δηλαδή συμφωνία με εκταμίευση έως τις 20 Αυγούστου» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι δεν παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.