Welt: Ανάσα για τον Σαμαρά τα δημοσιονομικά

ΜΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΟΙ ΙΔΩΤΙΚΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΡΑΦΕΙ Η TAGESSPIEGEL

 

Οι εξελίξεις στο πεδίο των ελληνικών δημοσιονομικών και οι ιδιωτικοποιήσεις κυριαρχούν στις σημερινές αναφορές του Τύπου.

Τις εξελίξεις στο πεδίο των ελληνικών δημοσιονομικών σχολιάζει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που αναδημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση της Welt. Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω της την ύφεση – ανάσα για τον Σαμαρά». Όπως σημειώνει, ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει σε μείωση των δημοσιονομικών βαρών μέσω τόνωσης της ανάπτυξης ενόψει και της αυριανής ανακοίνωσης των επίσημων στοιχείων για την ελληνική ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του έτους. «Πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια ενδέχεται να καταγραφεί σε ετήσια βάση ανάπτυξη της ελληνικού ΑΕΠ, όπως δείχνει δημοσκόπηση του Bloomberg News».

Το δημοσίευμα διαπιστώνει ότι «διαφαίνεται η δυνατότητα, μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, να αφήσει πίσω της και η Ελλάδα το πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, για να το πετύχει αυτό ο Σαμαράς πρέπει να κατορθώσει να σημειώσει μία κομβική αλλαγή στο πεδίο των χρηματοδοτικών εξόδων. Δεδομένης της νέας πολιτικής αβεβαιότητας, η Ελλάδα πρέπει να πληρώνει και πάλι περισσότερα στις κεφαλαιαγορές». Ο Αντρέας Σόιερλε, οικονομολόγος της Dekabank στη Φραγκφούρτη, επισημαίνει ότι «η ανάκαμψη είναι ασθενής, αλλά εμπεριέχει και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς το λαό. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα έγκειται στο ότι ναι μεν κατάφερε αρκετά, αλλά ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά. Και η πολιτική αβεβαιότητα είναι πολύ σημαντική». Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη δεν έχει γίνει αισθητή στην αγορά εργασίας, με την ανεργία να παραμένει στα ύψη.

Υπογραμμίζεται η αισθητή άνοδος των επιτοκίων των δεκαετών ελληνικών ομολόγων μετά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του έτους. «Επικρατεί γενικευμένη ανησυχία ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπάνω», δήλωσε ο Τζιανλούκα Τζίλιο, διευθυντικό στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας Sunrise Brokers LLP στο Λονδίνο, ο οποίος τονίζει ότι «η χρηματοδότηση μέσω των αγορών φαίνεται αδύνατη με τις τιμές στις οποίες τίθενται σε διαπραγμάτευση τα ελληνικά ομόλογα».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64092920