Ολιγωρίες στην έναρξη του νέου ΕΣΠΑ διαπιστώνει ο Κ.Χατζηδάκης

Ολιγωρίες στην έναρξη του νέου ΕΣΠΑ διαπιστώνει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο ερώτησης που κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς.

Όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός, οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων για το ΕΣΠΑ ήταν μόλις 450 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, έναντι 1,4 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι πληρωμές του ΠΔΕ ήταν 1,1 δισ. ευρώ (17% του ετήσιου προϋπολογισμού) έναντι 2,3 δισ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο πέρσι.
Ενώ ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ μέχρι τα τέλη του 2014 έφτανε σε ποσοστό 85% και η Ελλάδα κατατασσόταν στην 4η θέση μεταξύ των 28 κρατών- μελών της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2015 όλα πάγωσαν και ουσιαστικά έγινε στάση πληρωμών.

Όπως εξηγεί, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας του δημοσίου, από τον Μάρτιο του 2015, σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα καταγράφονται σημαντικά έργα που έχουν διακοπεί και υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν ημιτελή και τελικά να χαθεί σημαντικό μέρος της χρηματοδότησής τους και να επιστραφούν στην ΕΕ πόροι που ήδη έχουν καταβληθεί.

Την ίδια ώρα φορείς και επιχειρήσεις που έχουν ήδη υλοποιήσει τα έργα τους αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και το ενδεχόμενο να μην αποπληρωθούν τελικά τα έργα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το naftemporiki.Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει η ΚΕΔΕ: Σε 116 από τους 325 Δήμους έχουν διακοπεί οι εργασίες σε 387 έργα, με συμβάσεις αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι διαπιστώνει μεγάλες καθυστερήσεις, τονίζοντας ότι η πρόοδος είναι ελάχιστη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ παρέλαβε ψηφισμένο τον εφαρμοστικό νόμο διαχείρισης των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ακόμα δεν έχει εκδώσει τις σχετικές διοικητικές πράξεις που αφορούν στις νέες δομές των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης. Αποτέλεσμα:

Με βάση όλα τα παραπάνω ο Κωστής Χατζηδάκης ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς:

1. Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να επιταχύνει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και του νέου στο δεύτερο εξάμηνο του 2015;
2. Ποιοι είναι οι στόχοι απορρόφησης πόρων για το 2015 που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση;
3. Πότε θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας στην έκδοση των διοικητικών πράξεων που αφορούν στις νέες δομές των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ;
4. Πότε αναμένονται οι προκηρύξεις των προγραμμάτων για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων;