Γεννηματά: «Ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδιασμού στο μεταναστευτικό»

«Κανείς από την κυβέρνηση δεν δηλώνει υπεύθυνος για τη διαχείριση της κρίσης που προέκυψε από τη φετινή αύξηση των προσφυγικών ροών» αναφέρει η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γενημματά σε ανακοίνωσή της με την οποία τονίζει την ανυπαρξία κυβερνητικής διαχείρισης των ροών και ζητεί διακομματική συνεννόηση και συνεργασία.

Παράλληλα, σημειώνει πως «η κυβέρνηση, με τις εγκληματικές παραλείψεις της, έπληξε τον τουρισμό στα νησιά σε μια εποχή που είναι ακόμη πιο σημαντικός για την εθνική μας οικονομία. Λόγω της ανικανότητάς της δημιούργησε αρνητικά συναισθήματα για τους πρόσφυγες σε τοπικούς πληθυσμούς που νιώθουν ανήμποροι βλέποντας μια ολόκληρη τουριστική περίοδο να χάνεται αλλά και τα νησιά τους να δυσφημούνται στα διεθνή μέσα με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον».

Επιπλέον τονίζει πως «οι υπουργοί μιας κυβέρνησης κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους και όχι από την τοποθέτησή τους σε εσωκομματικά ζητήματα. Αυτός που δεν μπορεί να φέρει σε πέρας αυτό που έχει αναλάβει πάει στο σπίτι του» και καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την οικονομική αδυναμία της χώρας την οποία η ίδια παρέτεινε με την αλλοπρόσαλλη διαπραγματευτική της τακτική. Να σταματήσει να μεταθέτει τις ευθύνες της στην τοπική αυτοδιοίκηση από την οποία στέρησε κάθε διαθέσιμο πόρο για τη διαχείριση έκτακτων αναγκών. Να σταματήσει να προβάλλει, ως μέρος της δικής της πολιτικής, τις πρωτοβουλίες ευαίσθητων πολιτών, που σε πολλές περιπτώσεις, υπερβαίνοντας τις δικές τους οικονομικές δυσκολίες, κάλυψαν ανάγκες εκεί που δεν υπήρξε καμία κρατική παρέμβαση».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως «το ΠΑΣΟΚ από πολύ νωρίς έχει καλέσει την κυβέρνηση για διακομματική συνεννόηση και συνεργασία. Απαιτείται σχέδιο που να καλύπτει όλες τις ανάγκες από τα νησιά μέχρι τα αστικά κέντρα και όπου αλλού βρίσκονται οι πρόσφυγες, για αυτούς που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση ασύλου και για αυτούς που δεν το επιθυμούν. Απαιτείται η προστασία των προσφύγων, η αντιμετώπιση των συνεπειών στην ελληνική κοινωνία και οικονομία της μαζικής έλευσης προσφύγων και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».