Στελέχη εισηγούνται στον Αλ.Τσίπρα τη δημιουργία νέου κόμματος

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την Τετάρτη όπου στην ψηφοφορία της βουλής θα κριθεί το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Την ίδια ώρα αναβρασμός επικρατεί στην Κουμουνδούρου αφού όπως φαίνεται η Αριστερή Πλατφόρμα και οι σύμμαχοί της έχουν κατακτήσει την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής και εκτιμάται ότι με την πρώτη ευκαιρία θα ζητήσουν να πραγματοποιηθεί συνέδριο του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και καιρό έχει επιλέξει να επικοινωνεί με τον λαό και τους πολίτες αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις κομματικές διαδικασίες. Όπως εκτιμούν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα οι συγκρούσεις στον ΣYΡIZΑ δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο καθώς για πρώτη φορά βρίσκεται στην εξουσία κόμμα της Αριστεράς και από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει μέχρι τέλους τη μάχη για να διατηρήσει την πλειοψηφία των δυνάμεων εντός κόμματος και να υλοποιήσει την συμφωνία με τους δανειστές.

Επειδή όμως η κατάκτηση της πλειοψηφίας των κομματικών οργάνων είναι εξαιρετικά δύσκολη για την ηγετική ομάδα αφού καταγράφονται προβλήματα και στο εσωτερικό της (διαφωνίες στην ομάδα των 53+, αντικατάσταση όλου του επικοινωνιακού επιτελείου στο Μαξίμου). Για το λόγο αυτό οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ετοιμάζουν σχέδια δράσης ακόμα και στην περίπτωση που Αλέξης Τσίπρας απολέσει την πλειοψηφία εντός του κομματικού μηχανισμού.

Εισηγήσεις για νέο κόμμα

Σε περίπτωση αυτή, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κατατεθεί εισηγήσεις από την πλευρά συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, με τις οποίες ο πρωθυπουργός, στην πορεία προς τις εκλογές τις οποίες προσδιορίζουν γύρω στον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2015, θα πρέπει να διαμορφώσει τους όρους για δημιουργία νέου κόμματος που θα κινείται στον χώρο της Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας.

Οι εισηγητές της συγκεκριμένης πρότασης υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός ότι θα πρέπει να αποφύγει την επανάληψη των φαινομένων διάσπασης του ενιαίου ΣΥΝ και στο ενδεχόμενο διάσπασης να μην δοθεί η εικόνα στην κοινωνία ότι δίνετε μία μάχη στο ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα κρατήσει την ταμπέλα και το όνομα του κόμματος.

Για τον λόγο αυτό και γνωρίζοντας ότι το σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, συνεργάτες του προτείνουν να μην αποκλείσει τη δημιουργία νέου κόμματος του οποίου θα ηγηθεί ενόψει εκλογών και που θα μπορούν να περιληφθούν προσωπικότητας και στελέχη από την αριστερά μέχρι και στελέχη από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Παππάς: Υπαρκτή η διάσπαση αν δεν στηριχθεί η κυβέρνηση

Ενδεικτική είναι η σημερινή συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκου Παππά, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου σημειώνεται επί λέξη ότι «η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία» και ότι «Ο πρωθυπουργός θα είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση. Θα πρέπει όλοι όμως να καταλάβουν ότι η στήριξη ή μη μιας κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επιλογή από την κατάθεση μιας τροπολογίας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην περίπτωση πάντως που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αφανίσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προσεγγίζοντας τους ψηφοφόρους και όχι τις ηγεσίες των κομμάτων. Ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και καιρό έχει επιλέξει να επικοινωνεί με τον λαό και τους πολίτες αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις κομματικές διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στην κρίσιμη φάση του δημοψηφίσματος δεν έγινε καμία συνεδρίαση κομματικών οργάνων αφού ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τη μάχη, όπως λένε συνεργάτες του, μιλώντας απευθείας στον ελληνικό λαό είτε μέσω διαγγελμάτων, είτε συνεντεύξεων στην ΕΡΤ είτε με τη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στο Σύνταγμα.

Σημειώνουν επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί το βασικό πολιτικό κεφάλαιο πλέον της κυβέρνησης και πως ο κόσμος θα τον υποστηρίξει σε όποια επιλογή και να κάνει σε αυτή τη φάση αρκεί να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιδιώκει τον έλεγχο ενός κόμματος με επιρροή 3-4% ενώ ο πρωθυπουργός απευθύνεται στην κοινωνία και στους πολίτες, απευθύνεται στο λαό, σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει πολύ καλά τον σχεδιασμό του μεγάρου Μαξίμου για την επόμενη μέρα.

Πηγή: thetoc.gr