Ολοκληρώθηκε το Eurogroup -Εν αναμονή της ανακοίνωσης

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Eurogroup, μετά από δυόμισι ώρες. Σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοινωθέντος που μεταδίδει το Reuters, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών δεν βλέπουν να υπάρχει ακόμη βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι οι ΕΕ αναζητούν μια συμφωνία που θα απομακρύνει την πίεση από τις ελληνικές τράπεζες. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι επικεντρωμένοι στο Plan A για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με τήρηση των δεσμεύσεων.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης, που αναμένεται να συναντηθούν στις 17:00, ευελπιστούν στην σύνταξη ενός ανακοινωθέντος που θα ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα. Αυτό, είπε η ίδια πηγή, θα έδινε το “πράσινο φως” στην ΕΚΤ να ξεπαγώσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Νωρίτερα οι ΥΠΟΙΚ δήλωναν:

Αντιπρόεδρος της Κομισιόν: «Οι συνομιλίες χθες ήταν αρκετά περίπλοκες. Ελπίζουμε να υπάρξει περισσότερη πρόοδος σήμερα». Το Eurogroup θα προετοιμάσει και θα βάλει τη βάση των συζητήσεων για τους ηγέτες της ευρωζώνης που θα συναντηθούν αργότερα, ανέφερε ο Βλάντις Ντομπρόβσκις. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι είναι «μάλλον απίθανο» να δοθεί σήμερα εντολή για διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Φιλανδός ΥΠΟΙΚ: «Προσπαθούμε με εποικοδομητικό τρόπο να βρούμε μια λύση σε μια δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.Όπως ανέφερε ο κ. Στουμπ, οι προϋποθέσεις που συνδέονται με το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν είναι επαρκείς σε αυτό το στάδιο.

«Οι προϋποθέσεις που πρέπει να εφαρμοστούν είναι σκληρές και αφορούν το συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μετά ίσως μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία», είπε συμπληρώνοντας: «Νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από το είδος των προϋποθέσεων που χρειαζόμαστε. Σε μία κλίμακα από το 1 ως το 10 θα έλεγα ότι είμαστε στο 3 ή στο 4».

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: «Το κυριότερο εμπόδιο για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Θα ήθελα να δω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένες δράσεις, ξεκινώντας από αύριο στο Κοινοβούλιο, για να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται», δήλωσε ο Πιέρ Κάρλο Ποντοάν.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Δύσκολες χαρακτήρισε τις συζητήσεις για την Ελλάδα ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogorup. «Το θέμα είναι να λάβουμε επαρκείς εγγυήσεις από την Ελλάδα», τόνισε ο Σέλινγκ σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.  Ο Αυστριακός Υπουργός ανέφερε πάντως πως υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από σημεία.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: «Ξέρετε ότι είμαι καθολικός και δεν μιλάω τις Κυριακές. Δεν περιμένω να συμβεί τίποτα σήμερα. Είναι αδύνατον να φτάσουμε σε συμπέρασμα σήμερα. Προφανώς να φτάσουμε σε μία πρόταση για τους αρχηγούς της Ευρωζώνης. Το θέμα της εμπιστοσύνης είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θέλω να ελπίζω ότι πλέον θα ακούνε», τόνισε ο Πίτερ Κάζιμιρ.

Κύπριος ΥΠΟΙΚ: «Οι τελευταίοι μήνες πήγαν χαμένοι. Χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο όμως θα συνοδεύεται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο  Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμλουμ, δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις.

soible tsakalotos lagarnt

 

7 1

2