Telegraph: Γιατί οι Έλληνες υπογράφουν σκληρότερη λιτότητα;

Επτά ερωτήσεις μέσω των οποίων προσπαθεί να δώσει απάντηση στο γιατί η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – ο οποίος εκλέχθηκε με μία ιδιαίτερα αντιμνημονιακή ρητορική – αποδέχονται τη λιτότητα, φιλοξενεί η βρετανική Telegraph.

Γιατί οι Έλληνες υπογράφουν σκληρότερη λιτότητα;

Ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει μία συμφωνία με τους πιστωτές προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ. Εφαρμόζοντας σκληρές μεταρρυθμίσεις και περικοπές τις οποίες μέχρι τώρα αρνιόταν, ευελπιστεί ότι, με μεγάλη αποδοχή, θα υπάρξει ανακούφιση του ελληνικού χρέους.

Οι νέες προτάσεις είναι χειρότερες από αυτές που απορρίφθηκαν μέσω του δημοψηφίσματος;

Και ναι και όχι. Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ και τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό είναι ακριβώς ίδιες με αυτές των δανειστών. Όμως οι πιστωτές της Ελλάδας φαίνεται ότι τελικώς πείστηκαν με την ιδέα να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά και από τις έντονες πιέσεις της Ουάσιγκτον. Αυτό ήταν κάτι που πάντα υπόσχονταν στην Ελλάδα, από το μνημόνιο του 2012, αλλά δεν υπήρχε ποτέ γραπτή δέσμευση για το χρέος. Επίσης η Αθήνα ζητά ένα πολύ μεγαλύτερο πακέτο στήριξης από ότι πριν. Υπολογίζεται στα 75 δισ. ευρώ για την επόμενη 3ετία, με τα μέτρα μεταρρυθμίσεων να είναι το τίμημα για τη στήριξη.

Ποιος δεν στηρίζει τις προτάσεις;

Μέλη της σκληροπυρηνικής αριστερής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κατά των μεταρρυθμίσεων το βράδυ της Παρασκευής. 17 βουλευτές τάχθηκαν είτε ενάντια στη συμφωνία ή απουσίαζαν από την ψηφοφορία. Αυτό σημαίνει ότι αν και η συμφωνία έλαβε 251 από τις 300 ψήφους, έχασε την πλειοψηφία στη δική του κυβέρνηση και εξαιτίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται ότι ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του την επόμενη εβδομάδα, διώχνοντας τους σκληροπυρηνικούς, εάν φυσικά υπάρξει συμφωνία.

Πως θα μοιάζει η ελάφρυνση χρέους;

Οι Έλληνες επιθυμούν να υπάρξει περαιτέρω παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Αυτή τη στιγμή η χώρα καλείται να αποπληρώσει τους πιστωτές της το 2057. Επίσης θέλουν να υπάρξει μείωση των επιτοκίων του χρέους, το οποίο φθάνει στα 330 δισ. ευρώ.

Γιατί υπάρχει πρόβλημα;

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος, δεν επιθυμούν οι δικοί τους φορολογούμενοι να πληγούν από μία νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ειδικά τα φτωχότερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως Εσθονία, Σλοβακία και Λετονία, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να χάσουν αυτοί ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αυτές οι χώρες είναι σημαντικές γιατί η νέα συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί από τα κοινοβούλιά τους.

Ποιος στηρίζει τους Έλληνες;

Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές τους είναι οι Γάλλοι, οι οποίοι έχουν εργαστεί εντατικά στο παρασκήνιο προκειμένου να πείσουν τις πιο επιθετικές χώρες να δεχθούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ. Ιταλία και Κύπρος έχουν, επίσης, στηρίξει την ελληνική υπόθεση.

Τι σημαίνει η συμφωνία για την Ελλάδα;

Εάν κατορθώσουν να διασφαλίσουν συμφωνία στη σύνοδο της Ευρωζώνης την Κυριακή και αυτή περάσει από τα κοινοβούλια Φινλανδίας, Γερμανίας, Εσθονίας, Σλοβακίας, Πορτογαλίας και Αυστρίας την επόμενη εβδομάδα, αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα χρόνια οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα. Ως αντάλλαγμα για τα κεφάλαια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιτύχει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να αποδείξουν ότι εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη έως το 2018.

Πηγή: newmoney.gr