Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών

Να στηρίξουν τη «σαφή και ξεκάθαρη ετυμηγορία» του ελληνικού λαού στο χθεσινό δημοψήφισμα για επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας με τους δανειστές κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε, προς το μεσημέρι, και δεύτερη ολιγόλεπτη διακοπή της συνάντησης  προκειμένου ο Τσίπρας να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ. Οι πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία αποφασίστηκε να κατατεθούν στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής οι νέες ελληνικές προτάσεις. Ουσιαστικά η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι η κρισιμότερη των τελευταίων ετών καθώς θα κριθούν τα πάντα με βάση την τελευταία πρόταση του Ζ.Κ. Γιουνκέρ.

Πηγές αναφέρουν ότι συντάσσεται κοινό κείμενο των αρχηγών για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και αναζητεί βιώσιμη λύση εντός αυτής, κείμενο με το οποίο διαφωνεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακόμη φέρεται να έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Κατά πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έριξε στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών την τελευταία πρόταση Γιούνκερ ως βάση συζήτησης για συμφωνία.

Το συμβούλιο ξεκίνησε εκ νέου, ύστερα από μια μικρή διακοπή που έγινε προκειμένου να πραγματοποιηθούν τηλεφωνικές συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ – πληροφορία που αρνήθηκε πάντως το Παρίσι. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τον Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο των ραγδαίων εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και την ρευστότητα.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, ενώ πριν λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε και ο Π. Λαφαζάνης.