Στ.Θεοδωράκης: Να μην πάει σε εκλογές η χώρα, δεν το αντέχει

«Την Κυριακή το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να σκεφθεί υπεύθυνα και να μην πάει τη χώρα σε εκλογές, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί δεν το αντέχει η χώρα. Την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός πως θα διαχειριστεί το «ναι» που εκτιμούμε πως θα πει ο ελληνικός λαός», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ακόμη ανέφερε ότι «τη Δευτέρα θα υποβάλουμε συγκεκριμένη πρόταση και για τη διαπραγμάτευση και για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν μπορεί σήμερα το Ποτάμι, όταν εκκρεμεί το δημοψήφισμα, να προτείνει αλλαγές υπουργών στον κ. Τσίπρα. Όταν ο λαός αποφασίσει και ο κ. Τσίπρας αισθανθεί την ανάγκη να μας ακούσει, θα είμαστε εδώ».

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Σταύρου Θεοδωράκη στη ΕΡΤ:

– Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά για να τα διαχειριστεί ένα κόμμα. Από την πρώτη μέρα είπα στον Αλ. Τσίπρα πως δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνος του. Του είπα να κάνει μια κυβέρνηση της ευρύτερης κεντροαριστεράς, μια κυβέρνηση με άρωμα αριστεράς και με άρωμα κέντρου. Σήμερα, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, το Ποτάμι δεν θα συμμετείχε σε καμία κυβέρνηση. Την Κυριακή το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να σκεφθεί υπεύθυνα και να μην πάει τη χώρα σε εκλογές, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί δεν το αντέχει η χώρα. Την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός πως θα διαχειριστεί το «ναι» που εκτιμούμε πως θα πει ο ελληνικός λαός. Αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί, θα πρέπει να μας προτείνει το τι θα γίνει. Στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι πρέπει να λύσουμε πρώτα το πρόβλημα με την Ευρώπη, να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες κι όταν πια σταθεροποιηθεί το κλίμα θα λύσουμε και τις δικές μας πολιτικές διαφορές.

– Το Ποτάμι δεν θέλει να αναλάβει υπουργεία. Εμείς θέλουμε μια κυβέρνηση λογικής. Η στρατηγική μας είναι αυτή της εθνικής ενότητας και το έχουμε δηλώσει από την πρώτη ημέρα. Συνεχίζουμε να το λέμε: αυτή η χώρα για ν’ αλλάξει χρειάζεται δυνατές κυβερνήσεις που θα στηρίζονται στις πραγματικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

– Έχουμε μια διαπραγματευτική ομάδα που θέλει τη Δευτέρα να πάει στον νέο υπουργό Οικονομικών και να του πει «αυτά θέλει να διεκδικήσει η χώρα». Θέλουμε μια σύντομη διαπραγμάτευση για να εισρεύσει χρήμα. Ο υπουργός Οικονομικών που θα διαχειριστεί το «ναι» θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος με ευρύτητα πνεύματος και όχι κάποιος που θα λέει διαρκώς «όχι» και δεν είναι αποδεκτός από τους συνομιλητές του.

– Υπάρχει η τελευταία πρόταση του κ. Γιούνκερ, η πιο πρόσφατη -δεν είναι αυτή για την οποία γίνεται το δημοψήφισμα- η οποία δεν έχει πολύ μεγάλες διαφορές από την πρόταση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μιλάει για μέτρα 8 δις ευρώ και η πρόταση Γιούνκερ για περίπου 8,2 δις ευρώ. Πιστεύουμε ότι μπορούσαμε τον Φεβρουάριο να είχαμε μια καλύτερη συμφωνία, αλλά η κυβέρνηση άργησε και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

– Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ψέματα: από που προκύπτει για παράδειγμα ότι κάποιοι προτείνουν μείωση των κατώτατων συντάξεων; Χάριν της πολιτικής επικοινωνίας, ορισμένοι υπουργοί είπαν ψέματα.

– Αν επικρατήσει το «ναι» πιστεύω πως οι Ευρωπαίοι θα καταλάβουν ότι οι Έλληνες έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα. Η Ευρώπη φυσικά και έχει κάνει λάθη. Δεν ήταν για παράδειγμα όσο αυστηροί έπρεπε σε σχέση με τη διαπλοκή. Όμως η κύρια ευθύνη είναι των Ελλήνων πολιτικών. Κι αν το πολιτικό μας σύστημα ρίχνει τη μπάλα στην Ευρώπη είναι γιατί κάποιοι θέλουν να αθωώσουν τους Έλληνες πολιτικούς του παλαιού πολιτικού συστήματος.

-Οι φτωχοί δεν μπορεί να γίνουν φτωχότεροι. Συμφωνώ στην αναδιανομή των βαρών, όμως χάσαμε ήδη πέντε μήνες. Γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε πράγματα για το ασφαλιστικό; Εμείς προτείναμε πράγματα: ρύθμιση για τις πρόωρες συντάξεις, κατάργηση διπλών συντάξεων και συντάξεων πάνω από 2.000 ευρώ. Ζητήσαμε να μπει ένα όριο τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η κρίση. Οι μεταρρυθμίσεις είναι για εμάς και πρέπει να γίνονται πριν μας τις ζητήσουν.

– Είμαστε το μόνο Κίνημα που όταν άρχισε η διαπραγμάτευση έστειλε προτάσεις στην κυβέρνηση. Δεν έγιναν δεκτές. Το ίδιο θα κάνουμε και τη Δευτέρα. Θα υποβάλουμε συγκεκριμένη πρόταση και για τη διαπραγμάτευση και για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν μπορεί σήμερα το Ποτάμι, όταν εκκρεμεί το δημοψήφισμα, να προτείνει αλλαγές υπουργών στον κ. Τσίπρα. Όταν αποφασίσει ο λαός και ο κ. Τσίπρας αισθανθεί την ανάγκη να μας ακούσει, θα είμαστε εδώ. Είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε καταθέσει πρόταση για όλα τα θέματα: για την ιθαγένεια, το μεταναστευτικό, την ΕΡΤ κ.ο.κ.

– Το μέλλον της χώρας θα είναι τραγικό αν ο καθένας επιμείνει στους εγωισμούς του.

– Αν πεισθούμε ότι υπάρχει κάποιος που είναι αποφασισμένος να κυβερνάει για τη χώρα και όχι για το κόμμα του, εμείς έχουμε τους ανθρώπους για να τον ενισχύσουμε. Την Κυριακή το βράδυ θα είμαστε εδώ για να δώσουμε τις απαντήσεις που θέλει ο ελληνικός λαός. Μέχρι τότε ελπίζουμε να πει το «ναι» για την Ελλάδα.