"Ναι" σε όλα... με αστερίσκους

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, αποδεχόμενη το πακέτο μέτρων των δανειστών, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί στις 28 Ιουνίου από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχθεί όλους τους όρους των πιστωτών που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο, με ελάχιστες μόνο αλλαγές, σύμφωνα με την επιστολή του Πρωθυπουργού προς τους θεσμούς που εστάλη το βράδυ της Τρίτης και την οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Η επιστολή, έκτασης δύο σελίδων, εστάλη στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, το βράδυ της Τρίτης. Οι Financial Times εκτιμούν πως η επιστολή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το άρθρο του δημοσιογράφου Peter Spiegel στους Financial Times, η Αθήνα θα δεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις για τον ΦΠΑ με μόνο μια αλλαγή: να διατηρηθεί η έκπτωση του 30% για τα νησιά ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

spiegel

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με τους FT, ο κ. Τσίπρας ζητά οι αλλαγές για την μεταφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022 να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο αντί άμεσα όπως ζητούν οι δανειστές. Επιπλέον ο κ. Τσίπρας ζητά σύμφωνα με τους Financial Times το ΕΚΑΣ που χορηγείται στους φτωχότερους συνταξιούχους, να καταργηθεί σταδιακά έως τον Δεκέμβριο του 2019 και να πραγματοποιηθεί με πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που ζητάνε οι δανειστές.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή το staff-level agreement (τεχνική συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων) που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως ένα τμήμα της επέκτασης του εκπνέοντος προγράμματος διάσωσης και της νέας (τρίτης) δανειακής συμφωνίας για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 (σ.σ. χθες )» γράφει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει ότι «όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».

epistoli 1

 

epistoli2

Διευκρινίσεις Μαξίμου για τα μέτρα

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως την πρόταση των πιστωτών και διευκρινίζει ότι εστάλη χθες στους θεσμούς νέα πρόταση, με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των δανειστών. «Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε χθες στους θεσμούς νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν» σημειώνει.

Παράλληλα προσθέτει ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας» και εκτιμά ότι με τη νέα κυβερνητική πρόταση ζητείται μια συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης προβλέπεται:
• η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
• η αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
• το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015
• η μη εφαρμογή των μέτρων της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές
• ότι δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζει ότι «σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους».