«Όχι» στην παράταση του προγράμματος και από το Eurogroup - Βαρουφάκης: «Υπάρχει ακόμα χρόνος για συμφωνία μέχρι την Τρίτη»

Χωρίς παράταση για το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, η συνεδρίαση του Eurogroup, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές διεθνών μέσων ενημέρωσης από τις Βρυξέλλες.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται, χωρίς τον Έλληνα Υπουργό, με αντικείμενο το Σχέδιο Β για την Ελλάδα.

Το παραπάνω αίτημα πάντως απορρίφθηκε νωρίτερα και από το Euro Working Group. Όπως αποφασίστηκε, η παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το δημοψήφισμα που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το χθεσινό διάγγελμά του απορρίφθηκε.

Ως αρνητική έκπληξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, τονίζοντας παράλληλα ότι απορρίφθηκε τελικά το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ενός μηνός στο πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο του νέου Eurogroup για την χώρα μας,  κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η ελληνική πλευρά επέλεξε να διακόψει τις συνομιλίες με τους Θεσμούς, ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι χθες το βράδυ οι συζητήσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα ήταν σε εξέλιξη.

«Οι Έλληνες έκλεισαν μόνοι τους την πόρτα με το δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι προτάσεις μας δεν ήταν οριστικές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση τις απέρριψε και διέκοψε τις διαπραγματεύσεις».

Ο Ολλανδός αξιωματούχος είπε πως στο σημερινό Eurogroup ήταν σαφές πώς η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συμφωνεί με τις υπόλοιπες δηλώσεις των άλλων ΥΠΟΙΚ και τόνισε πως θα υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απόψε, για να συζητηθούν τα όποια σενάρια και να προετοιμαστούν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, οι 18 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης «λυπούνται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» και επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά αποφάσισε να απαντήσει με αρνητικό τρόπο στις προτάσεις των Θεσμών.

«Οι Έλληνες απέρριψαν τις προτάσεις μας. Τα υπόλοιπα 18 μέλη της Ευρωζώνης εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή έπρεπε να στηλιτευτεί», είπε.

Μάλιστα, ο κ.  Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα εκπνεύσει την Τρίτη το βράδυ, ενώ αναφερόμενος ξανά στο δημοψήφισμα είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει άδικα την πρόταση των Θεσμών στην κρίση του ελληνικού λαού.

Όπως υπογράμμισε, αν οι Έλληνες πουν «όχι» στην πρόταση των Θεσμών, τότε η πιθανότητα βελτιωμένης συμφωνίας θα είναι περιορισμένη, καθώς η κατάσταση θα γίνει χειρότερη, ενώ υποστήριξε πως θα υπάρξουν κίνδυνοι.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ρευστότητας τόνισε πως για το ζήτημα αυτό, πρέπει να απαντήσει η ΕΚΤ, μετά τη λήξη του προγράμματος και πρόσθεσε πως είναι αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς χρηματοδότηση.

Ακολουθούν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ:

Ήταν σαφές πώς η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συμφωνεί με τις υπόλοιπες δηλώσεις.

Θα υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση για να συζητήσουμε τα όποια σενάρια και να προετοιμαστούμε. Θα ετοιμαστούμε για όσα πρέπει να γίνουν.

Η ελληνική πλευρά αποφάσισε να απαντήσει με αρνητικό τρόπο στις προτάσεις των Θεσμών.

Αρνητική έκπληξη το δημοσίευμα.

Οι 18 ΥΠΟΙΚ λυπούνται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι προτάσεις δεν ήταν οριστικές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τη διαδικασία και απέρριψε τις προτάσεις.

Δηλώσεις Γιάνη Βαρουφάκη

Η πρόταση των «θεσμών» δεν θα «πέρναγε» από την ελληνική Βουλή και αυτό θα ήταν μια «ρήξη» από μόνο του σημείωσε ο υπουργός υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του μετά την αποχώρησή του από το Eurogroup, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή από τον ελληνικό λαό να δεχτεί υφεσιακά μέτρα. 

Η απόρριψη της παράτασης προκαλεί μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία του Eurogroup, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.  Συμπλήρωσε επίσης ότι αν υπάρξει συμφωνία και σύγκλιση έως την Τρίτη η ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν τη συμφωνία. 

«Το δημοψήφισμα δεν είναι γύρω από το ευρώ», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης κατά την συνέντευξη τύπου σημειώνοντας πως δεν υπάρχει πρόβλεψει για να φύγει μια χώρα από το ευρώ.

Υπάρχει ακόμη δυνατότητα για ύπαρξη συμφωνίας μέχρι την Τρίτη, πρόσθεσε, τονίζοντας πως η εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι θετική αν της προταθεί βελτιωμένη πρόταση.

Σε ερώτηση για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«18 υπουργοί δήλωσαν σήμερα οτι μας έκαναν προτάσεις, αυτή την πρόταση θέτουμε στον ελληνικό λαό. Το ερώτημα θα είναι «συμφωνείτε ότι θα πρέπει να συνομολογήσουμε με τις προτάσεις των θεσμών; Αν υπάρξει βελτίωση της πρότασης, θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να υπερψηφίσει τις προτάσεις. Όποιος ισχυριστεί ότι αυτό το δημοψήφισμα έχει να κάνει με το ευρώ, τότε ερμηνεύει τεθλασμένα το ερώτημα. Δεν υπάρχουν διατάξεις για έξοδο από την Ευρωζώνη. Ένα ερώτημα για έξοδο από το ευρώ θα παραβίαζε τις συνθήκες. Εμείς θέτουμε ένα απλό ερώτημα θέλετε να υπογράψουμε αυτό το πρόγραμμα ή όχι;»

Επέρριψε, δε, ευθύνες στους εταίρους ότι μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, προσπάθησαν να μας ωθήσουν πίσω στο Μνημόνιο.

Ο Γ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η απόφαση να μην μετάσχει η Ελλάδα στη συνέχεια της σημερινής εξέλιξης του Eurogroup ήταν του Γερούν Ντάισελμπλουμ.  

Σε περίπτωση που όντως οι διαπραγματεύσεις του Eurogroup οδηγηθούν σε αδιέξοδο, η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για πτώχευση, γράφει το περιοδικό Der Spiegel στην διαδικτυακή του έκδοση που παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις τελευταίες εξελίξεις από τις Βρυξέλλες. Ήδη την ερχόμενη Τρίτη η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ. Η διορία αποπληρωμής εκπνέει στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ουάσιγκτον, δηλαδή στις 7μμ ώρα Ελλάδας.

Πηγές: ΑΠΕ, DW, «Πρώτο Θέμα»