Από συγκατάβαση... έως «τσίρκο»

Συγκαταβατικά δεικτικοί έως αγενείς εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους σχολιασμούς τους για το δημοψήφισμα.

«Υπήρχαν σημάδια σύγκλισης μεταξύ της πρότασης των θεσμών και της ελληνικής πλευράς και θα συνεχίσω την προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάκλ Νούναν. Ανέφερε ότι εξεπλάγη από την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα και εξέφρασε τη στήριξή του στον ελληνικό λαό, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Πρόσθεσε ότι δεν ξέρει τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ σημείωσε ότι “πηγαίνουμε προς αχαρτογράφητα νερά”.

Εξάλλου, ο κ. Νούναν ανέφερε ότι μίλησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ , Μάριο Ντράγκι, σχετικά με το πόσος χρόνος απομένει και τι σκοπεύει να κάνει η Τράπεζα με τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA). Tέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταφύγει σε δημοψήφισμα, ο Ιρλανδός υπουργός αρνήθηκε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν θέλει να αναμειχθεί.

«Το Σχέδιο Β έχει γίνει Σχέδιο Α», δήλωσε ο Φινλανδός Υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στούμπ, συμπληρώνοντας πως υπάρχει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία, σχεδόν συναίνεση, μέσα στο Eurogroup που αποκλείει την παράταση. Πρόσθεσε ότι η χθεσινή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πάει σε δημοψήφισμα ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη και πως ως ευρωπαϊστής, αισθάνεται λύπη για τον ελληνικό λαό.

Σεβόμαστε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πάει σε δημοψήφισμα, ωστόσο έχει εκλεγεί για να παίρνει αποφάσεις και αυτό θα έπρεπε να κάνει, είπε προσερχόμενος ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πήτερ Καζιμίρ. Ανέφερε πως αν η Ελλάδα απορρίψει την πρόταση που είναι στο τραπέζι, το πρόγραμμα έχει τελειώσει.

Ο Μαλτέζος, υπουργός Οικονομικών, Έντουαρντ Σκιλούνα δήλωσε πως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μια νομιμοποιημένη κίνηση για κάθε κυβέρνηση, ωστόσο η απόφαση αυτή της Ελληνικής κυβέρνησης έρχεται σε μια ατυχή στιγμή, καθώς μένουν λίγες μέρες για τη λήξη της παράτασης. Όπως σημείωσε, θα έπρεπε να την είχε λάβει νωρίτερα, γιατί σήμερα ο σκοπός της συνάντησης ήταν να καταλήξουμε σε μια απόφαση και να ζητήσουμε την έγκρισή της αύριο από τα κοινοβούλια.

«Τσίρκο που προσφέρει θέαμα εδώ και μερικές εβδομάδες», χαρακτήρισε τη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που συμμετέχουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Χορστ Ζεεχόφερ, στον απόηχο της είδησης του δημοψηφίσματος.

«Πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτό το τσίρκο το συντομότερο δυνατό. Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της ελληνικής κυβέρνησης», δηλώνει στην Bild και εκτιμά ότι στις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Πηγές: ΑΠΕ, «Πρώτο Θέμα»