ΥΠΟΙΚ Ευρωζώνης: "Μας τρέχει ασκόπως η Ελλάδα"...

Εντονα ενοχλημένοι είναι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης από το συνεχές “τρέξιμο” με τις αμέτρητες συνόδους για την Ελλάδα χωρίς αποτέλεσμα, σύμφωνα με άρθρο του Politico που αναδημοσιεύει το “Πρώτο Θέμα”.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, εκτός από τον Φιλανδό ΥΠΟΙΚ, Άλεξ Στουμπ, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε τη χθεσινή σύσκεψη ως «σπατάλη αεροπορικών μιλίων» και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραπονέθηκαν για τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις που τους έχουν κοστίσει μία περιουσία σε εισιτήρια.

Ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, Χανς Γεργκ Σέλινγκ αμφισβήτησε ευθέως την χρησιμότητα των επαναλαμβανόμενων συναντήσεων: «Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα πληρώνει για τα ταξίδια μας», τόνισε στους ρεπόρτερ τη Δευτέρα.

Δεν είναι όμως ο μόνος που νιώθει έτσι. Ένας άλλος διπλωμάτης χώρας-μέλους εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκειά του στο Politico: «Μαζευτήκαμε πάλι 19 κορυφαίοι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωζώνης, για να κάνουμε τι ακριβώς;» διερωτήθηκε με νόημα.

Παρά το γεγονός ότι οι εθνικές αντιπροσωπείες λαμβάνουν από τις Βρυξέλλες ένα ετήσιο κονδύλι για να καλύπτουν τα ταξίδια και τη διαμονή τους στις πόλεις όπου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις, το ποσό δεν είναι ανεξάντλητο. Και, όπως είναι φυσικό, όσο πιο συχνά συναντιούνται οι ηγέτες τόσο πιο γρήγορα σώνονται τα χρήματα.

Όσο για τον τρόπο που ταξίδεψε η ελληνική αντιπροσωπεία στη χθεσινή συνάντηση, το Politico αποκαλύπτει ότι «οι Έλληνες δεν χρειάστηκε να περιμένουν σε ουρές στο αεροδρόμιο» αφού πέταξαν στις Βρυξέλλες αργά την Κυριακή με κυβερνητικό τζετ.

«Σύμφωνα με ελληνική πηγή που γνωρίζει το ζήτημα, το έκαναν για λόγους ευελιξίας, καθώς δεν ήταν γνωστό ποια ώρα θα ολοκληρωνόταν η Σύνοδος», αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι συνήθως οι Έλληνες αξιωματούχοι ταξιδεύουν με εμπορικό αεροσκάφος.

«Η ελληνική αντιπροσωπεία διαμένει στο ξενοδοχείο «Τhe Hotel», με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 300-500 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Το κατάλυμα στην Avenue Louise είναι το ξενοδοχείο που είχε επιλέξει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για τη δική του διαμονή και έχει την καλύτερη θέα στην πόλη», αναφέρει το άρθρο.

Την απογοήτευσή της για την όλη κατάσταση εξέφρασε τη Δευτέρα και η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, κατηγορώντας για ανευθυνότητα την ελληνική πλευρά: «Η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει το… πάρτι, όμως άλλοι θα χρεωθούν τον λογαριασμό», είπε χαρακτηριστικά.