Τσίπρας: Είμαστε στην τελική ευθεία, τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση και δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς χωρίς λύση

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή ήταν μια εύκολη περίοδος, καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να πατήσουμε γερά στα πόδια μας», υπογράμμισε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, λέγοντας ότι κάθε απόφαση ήταν και μία μεγάλη μάχη κόντρα στο καθεστώς του μνημονίου.

«Σε αυτή την γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ώστε σε βάθος τετραετίας να ξηλώσουμε το κατεστημένο του μνημονίου», που βασίστηκε σε καθεστώς εκβιασμού και ασφυξίας. Ο δρόμος δεν θα είναι ανοιχτός», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «ευθύνη μας και καθήκον να σηκώσουμε αυτό το βάρος, όσο ο ελληνικός λαός είναι δίπλα μας και μας εμπιστεύεται. Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις δώσουμε».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων, εξαπολύοντας επίθεση κατά των δανειστών, λέγοντας ότι «η εμμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει αποτύχει και σε μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά δεν είναι μόνο ένα λάθος, το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και ένα σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού. Οι θεσμοί όχι μόνο ζητούν υπερβολικά υψηλούς στόχους, αλλά  όταν αυτούς τους στόχους τους καλύπτουμε με ισοδύναμα, τα αρνούνται».

Επιπροσθέτως, κατέστησε σαφές ότι «αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί μια συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης που μόνο δεινά συσσώρευσαν σε αυτή τη χώρα. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο διάλογο με ειλικρίνεια. Μετά από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή» αλλά όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός αντί απάντησης στην πρόταση αυτή παραλάβαμε κείμενο 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω το ποιος θα πληρώνει τους φόρους είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Έχει έρθει η ώρα τη κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία και όχι κόσμος της εργασίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς» επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς.

Κάλεσε τους εταίρους να μιλήσουν ξεκάθαρα εάν θέλουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα ή θέλουν να επανέρχεται διαρκώς και επισήμανε ότι ήρθε η ώρα να κριθούν οι προτάσεις του ΔΝΤ. Πρέπει μεταξύ των θεσμών να αποδοθούν ευθύνες διότι η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε προτάσεις που δεν διέπονται από ορθή λογική, αντίθετα οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε συμφωνία που θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, να την παρασύρει σε μια υφεσιακή δίνη και σε μια αβεβαιότητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αν στόχος είναι η συνέχιση προγράμματος του ΔΝΤ, που όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Ήρθε η στιγμή οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας τις αποτυχημένες  συνταγές; Και πως γίνεται να αποδέχονται τα σκληρά του μέτρα, αλλά όχι τις προτάσεις του για διαγραφή χρέους; Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα».