Βάση το προσχέδιο των δανειστών-Διέκοψαν τις συζητήσεις τα τεχνικά κλιμάκια μετά από αποχώρηση του ΔΝΤ

Το προσχέδιο συμφωνίας που διαμόρφωσαν οι δανειστές και παρέδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα είναι η βάση επί της οποίας θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών για να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατό συμφωνία και όχι το προσχέδιο που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό φέρεται να ξεκαθάρισε στον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την μεγαλύτερη των δύο ωρών συνάντηση που είχαν νωρίτερα την Πέμπτη στις Βρυξέλλες σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην Κομισιόν.

Σύμφωνα, πάντα, με το γερμανικό πρακτορείο κοινοτικός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «τελευταία απόπειρα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία» τη συνάντηση Γιούνκερ – Τσίπρα και προσέθεσε ότι «αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο Πρόεδρος (σ.σ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) δεν θα χρειαζόταν να συναντήσει σήμερα τον Τσίπρα. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία». Σύμφωνα με πηγές του γερμανικού πρακτορείου MNI, ο Πρόεδρος της Κομισιόν διεμήνυσε στον Πρωθυπουργό ότι «η Ελλάδα πρέπει να κλείσει τα κενά, και πρέπει να βασίζεται στο κείμενο της 3ης Ιουνίου».

Σχεδόν ταυτόχρονα, το ΔΝΤ απέσυρε τους εκπροσώπους του από τις τεχνικές διαπραγματεύσεις. Όπως δήλωσε ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, η αποχώρηση αποφασίστηκε επειδή η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν μπορεί να εμπλακεί το ΔΝΤ: «Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός (technical institution)», ήταν η ακριβής φρασεολογία που χρησιμοποίησε.

Oι Έλληνες αξιωματούχοι που απαρτίζουν τα τεχνικά κλιμάκια και διαπραγματεύονταν με τους δανειστές έχουν αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ελληνική πηγή που δεν κατονομάζεται. Την ίδια στιγμή, πάντως, στις Βρυξέλλες φέρεται, κατά άλλες πληροφορίες, να παραμένει, τουλάχιστον προς το παρόν, η νέα διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.