«Παραφωνία» από ΔΝΤ: Απομακρυσμένη προοπτική μια τελική συμφωνία-Πολύ μεγάλες οι διαφορές

Εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που δημιουργήθηκε από τις επαφές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες τόσο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ όσο και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων Αθήνας – πιστωτών είναι αυτή που έρχεται από το ΔΝΤ.

Την ώρα που η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες περιγραφόταν ως ιδιαίτερα θετική και αρκετές δηλώσεις αξιωματούχων άφηναν  να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, υποστήριξε ότι οι διαφορές με την ελληνική κυβέρνηση είναι «πολύ μεγάλες» και ότι μια τελική συμφωνία, κατά την άποψη του Ταμείου, «παραμένει μια απομακρυσμένη προοπτική».

Ο Ράις, όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εφημερίδα «Έθνος», δήλωσε ότι παραμένουν οι μεγάλες διαφορές σε κομβικά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και τα πρωτογενή πλεονάσματα, και δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος. Επίσης, ανέφερε ότι η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ και ο επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, Ρίσι Γκογιάλ, αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες και επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον.

Αιτία της αποχώρησης είναι ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν μπορεί να εμπλακεί το ΔΝΤ: “Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός (technical institution)», ήταν η ακριβής φρασεολογία που χρησιμοποίησε.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η χωρίς προηγούμενο σκληρή φρασεολογία που χρησιμοποίησε γενικότερα, κάτι που παραπέμπει σε «νευρικότητα» που επικρατεί στις τάξεις του Ταμείου, με τον εκπρόσωπο να προβαίνει σε συγκεκριμένες αναφορές για τα θέματα που κατά τη γνώμη του Θεσμού, χρήζουν αμέσων παρεμβάσεων από ελληνικής πλευράς: «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές (major differences) μεταξύ μας σε πολλούς τομείς. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να περιορισθούν οι διαφορές αυτές», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προχώρησε σε λεπτομερή αναφορά στην επιχειρηματολογία του Ταμείου, για την άμεση ανάγκη μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ, αλλά και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.

Κατά τον κ. Ράις το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος είναι «μη βιώσιμο», καθώς μεταξύ άλλων λαμβάνει επιχορήγηση ίση με το 10% του ΑΕΠ της χώρας: «Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με την Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από το Γερμανό», ανέφερε  χαρακτηριστικά και τόνισε ότι προτεραιότητα του ΔΝΤ είναι η προστασία αδυνάτων και χαμηλοσυνταξιούχων…

Όσον αφορά στη φορολογία, ο κ. Ράις ζήτησε επιτακτικά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και υπενθύμισε την εμμονή του Ταμείου στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Η Ελλάδα έχει τη μικρότερη εισπραξιμότητα στην Ευρώπη όσον αφορά τον ΦΠΑ, κατηγορώντας γι’ αυτό την πολυπλοκότητα του συστήματος, ζητώντας άμεση απλοποίηση αυτού, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος συνδέθηκε από τον Τζέρι Ράις με τα πρωτογενή πλεονάσματα: «Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δημοσιονομικών στόχων και των επιπέδων χρηματοδότησης», χωρίς να προβεί σε σχολιασμό για τους στόχους και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση του πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση», είπε ο Τζέρι Ράις, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν φεύγει από το τραπέζι των συζητήσεων, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του θεσμού να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους και την ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης, ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατάληξης, αναφέροντας με νόημα πως η «μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας».

Εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου να κατατεθούν νέες προτάσεις στους πιστωτές. Διέψευσε ότι το ΔΝΤ είναι «εξοργισμένο» με τους Ευρωπαίους και επισήμανε ότι η πρόταση που κατατέθηκε πριν μία εβδομάδα στις ελληνικές αρχές και συγκεκριμένα στον Αλέξη Τσίπρα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν κοινή πρόταση των τριών θεσμών.

Για το θέμα της αποπληρωμής των δόσεων ύψους 1,56 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του μήνα από την Ελλάδα, περιορίστηκε να αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν δημόσια δηλώσει ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους». Πρόσθεσε δε, ότι ενδεχόμενη επιπρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας θα εξεταστεί μόνο όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Τέλος, ο Τζέρι Ράις ανακοίνωσε ότι η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου όπου και θα παρουσιάσει την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου για τη ζώνη του ευρώ. Ο Τζέρι Ράις δεν προχώρησε σε σχολιασμό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων.