Κομισιόν: O πολιτικός διάλογος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις τεχνικές διαπραγματεύσεις

«Κλειστά» κρατάει τα χαρτιά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και  της Καραϊβικής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα πως στο πλαίσιο της Συνόδου υπήρξε επανεκκίνηση της διαπροσωπικής σχέσης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάτι που οδήγησε στην οριστικοποίηση της σημερινής τους συνάντησης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε πως «όντως υπήρξε μια σύντομη συνάντηση των δύο κατά τη διάρκεια της Συνόδου και υπήρχε η δυνατότητα για επανεκκίνηση της προσωπικής τους σχέσης και συμφώνησαν να μιλήσουν περαιτέρω έτσι ώστε να εξεταστεί το πού μπορεί να συνεχιστεί η προσπάθεια για εξεύρεση μιας λύσης στο πλαίσιο της δήλωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς και στο διάλογο που είχαν οι δύο τη προηγούμενη Τετάρτη.»

Δεν αναφέρθηκε όμως στην ακριβή ώρα έναρξης της συνάντησης (κάτι που αποκάλυψε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέεβα ανακοινώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) καθώς και τη διάρκειά της. Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς αρνήθηκε επίσης να επισημάνει αν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και αν βλέπει υποχώρηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ή των δανειστών, ακολουθώντας τη πάγια στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην σχολιάζει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και επανέλαβε για ακόμη μια φορά τη δήλωση του κ. Γιούνκερ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «πολύ λεπτό πάγο» και είναι ανάγκη να ανασυρθούν σε πιο σταθερό έδαφος.

Καταλήγοντας ο κ. Σχοινάς υποστήριξε πως ο πολιτικός διάλογος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, θέση την οποία συμμερίζεται και η γαλλική κυβέρνηση καθώς αργά χθες το βράδυ μετά τη τριμερή συνάντηση, γαλλικές κυβερνητικές πηγές δήλωναν πως δεν βλέπουν τον διάλογο αυτό ως κάτι παραπάνω από μια υποστήριξη στις τεχνικές διεργασίες.