Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για αναβολή της τριμερoύς Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρα» δήλωσε σήμερα Γάλλος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, ενώ με τη σειρά του Γερμανός αξιωματούχος μιλώντας στο Bloomberg δεν επιβεβαίωσε το ραντεβού. Όπως όλα δείχνουν και μετά τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για το ενδεχόμενο αναβολής της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο χρόνος τελειώνει και τα περιθώρια για την Αθήνα έχουν στενέψει δραματικά.

Από χθες, υπήρχαν έντονες διαβουλεύσεις γύρω από την συνάντηση και αφού οι Βρυξέλλες δια του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Kλοντ Γιούνκερ πρωτίστως διαμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει και άλλες υποχωρήσεις από το γνωστό κείμενο των 47 σελίδων, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Η τριμερής συνάντηση χθες το μεσημέρι ήταν στον «αέρα» και χρειάστηκε κυβερνητική ανακοίνωση αργά το βράδυ για να καταστεί σαφές ότι θα πραγματοποιηθεί τελικά. Χρειάστηκαν αγωνιώδεις προσπάθειες και δεσμεύσεις για νέα μέτρα από τους Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλωτο, που βρίσκονται από προχθές στις Βρυξέλλες, καθώς είχαν συνάντηση την Δευτέρα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί που είχε ως αποτέλεσμα την κατάθεση νέων συμπληρωματικών κειμένων. Ωστόσο ακόμα και σήμερα όλα είναι στον αέρα όπως φαίνεται από τις δηλώσεις σε Παρίσι και Βερολίνο!

Η Αθήνα φέρεται να επιμένει σε ελάχιστες μόνο θέσεις, όπως η μη μείωση των συντάξεων ή τα εργασιακά. Ωστόσο όμως, αποδέχθηκε να ανεβάσει το πρωτογενές πλεόνασμα από το 0,6% του ΑΕΠ που πρότεινε, στο 0,75% καλώντας τους δανειστές να κάνουν και αυτοί μία μικρή υποχώρηση, καθώς ζητούν πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015. Επίσης επιμένει σε μία ρητή δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους, έστω σε μεσοπρόθεσμη προοπτική, καθώς και στο αναπτυξιακό σκέλος της συμφωνίας. Υπό αυτούς τους όρους μπορεί να δεχθεί και μία παράταση του νυν προγράμματος.