Έκτακτη, προ ημερησίας, συζήτηση στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις

Έκτακτη συζήτηση προ ημερησίας διάταξης για τη διαπραγμάτευση συγκαλεί ο Πρωθυπουργός για την Παρασκευή στις 18:00 στη Βουλή με αποκλειστικό αντικείμενο τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την οποία του παρουσίασε το προσχέδιο συμφωνίας που προτείνουν οι δανειστές και συνοδεύεται από σειρά σκληρών μέτρων.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τα κόμματα για τις διαπραγματεύσεις, τις κινήσεις της κυβέρνησης και τις ενστάσεις που έχει προβάλλει. Η συνεδρίαση θα γίνει αφού πρώτα ο Πρωθυπουργός ενημερώσει Υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις, με σκοπό να υπάρξει από την ελληνική πλευρά μια νέα απάντηση στα τελεσίγραφα των δανειστών.

Νέα σύνοδος σε υψηλό επίπεδο πρόκειται να πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να βρεθεί συμφωνία για την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα, όπως επιβεβαιώνουν αρκετές ευρωπαϊκές πηγές. Το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.

Δεν αποκλείεται μέσα στην ημέρα να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου με θέμα τις προτάσεις των δανειστών. Εφόσον γίνει συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις των δανειστών και θα γίνει προσπάθεια να διαμορφωθεί η θέση που η ελληνική κυβέρνηση θα αντιπροτείνει στην νέα συνάντηση που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει την Παρασκευή ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία πιθανότατα θα συμμετάσχει τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Μάριο Ντράγκι.

Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις των πιστωτών, θέση που εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός στη μεταμεσονύκτια δήλωσή του στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις. Ωστόσο, η πραγματοποίηση η μη της ενημερωτικής συνεδρίασης είναι σε εκκρεμότητα και θα γίνει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, καθώς κυβερνητικό στέλεχος θα κάνει την ενημέρωση.