Τσίπρας: «Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο στους θεσμούς»

«Θέσαμε στους θεσμούς χθες το βράδυ το ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση». Αυτό αποκάλυψε σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες αναγνώσεις, η ελληνική πρωτοβουλία που αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του στο Υπουργείο, ερμηνεύεται ως προσπάθεια να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπη η Αθήνα με μία πρόταση «take it or leave it».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι «η απόφαση για το αν επιθυμούν την έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, σ’ αυτούς που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια ρεαλιστική εξόδου ή στη διαίρεση ακολουθώντας το δόγμα του Καίσαρα: διαίρει και βασίλευε. Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα δει με σεβασμό τις θέσεις μας και θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον».

Αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ο Πρωθυπουργός τις χαρακτήρισε δύσκολες και πρόσθεσε ότι «όλη η Ελλάδα πια γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται. Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, διαπραγματευόμαστε με σχέδιο, με στρατηγική. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να είναι περήφανοι για την προσπάθεια που γίνεται και για το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται σε αντίξοες συνθήκες και διεκδικεί τα δίκια της».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η Αθήνα έχει κάνει παραχωρήσεις, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «έχει καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων της διαίρεσης της Ευρώπης» και κατέληξε λέγοντας ότι «εκπροσωπούμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού που θέλει λύση και όχι απλά συμφωνία και που δεν θέλει η χώρα να κυλίσει στο χθες της υποτέλειας. Στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε προοπτική».