El Mundo: Η συμφωνία θα βασίζεται αυστηρά στο υπάρχον πρόγραμμα

Για κρίσιμη κατάσταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που οδήγησε στην πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο κάνει λόγο η ισπανική εφημερίδα El Mundo. «Η συνάντηση είχε σκοπό τον συντονισμό των θέσεων και την δημιουργία μιας τελευταίας μεγάλης συμφωνίας για την Ελλάδα που θα παρουσιαστεί αυστηρά στη βάση του υπάρχοντος προγράμματος» αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα έκανε λόγο για αλλαγή κλίματος μετά από παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η πρόταση θα είναι στη λογική του «take it or leave it». Η εφημερίδα στο δημοσίευμα της επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο περιεχόμενο της συνάντησης των «5» στο Βερολίνο και «η τελική πρόταση» για την Ελλάδα δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα προσθέτοντας τη δήλωση του εκπροσώπου της Γερμανικής Καγκελαρίας ότι «συμφώνησαν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ένταση στη δουλειά».

Διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Mundo, σημειώνουν ότι ο τόνος που χρησιμοποίησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στη Le Monde ήταν «δραστικά διαφορετική» από αυτή που χρησιμοποιείται στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με την Γερμανίδα Καγκελάριο. Οι ίδιες πηγές της ισπανικής εφημερίδας τονίζουν ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι τόσο σημαντικές ώστε οι πιστωτές να μην επηρεάζονται από προβοκατόρικες στρατηγικές και ότι «κάθε βήμα πρέπει να είναι προσεκτικό».

«Ο στόχος παραμένει η Ελλάδα να μείνει στην Ε.Ε. Υπάρχει μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση που δεν είναι εύκολη αλλά προχωρά» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.