Telegraph: Οι δανειστές της Ελλάδας έχουν κουραστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανησυχητικές χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα Telegraph τις δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δεν απέκλεισε την πιθανότητα Grexit. Σύμφωνα με τον οικονομικό συντάκτη Phillip Inman, η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ «αποκαλύπτει την αδυναμία της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών».

«Όσα σωστά ή λάθος έχουν τα επιχειρήματα για το χρέος της Αθήνας και τις προοπτικές ανάπτυξης, οι μεγάλοι δανειστές της Ελλάδας – το ΔΝΤ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος – έχουν κουραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ» γράφει ο δημοσιογράφος.

Παράλληλα αναφέρει ότι οι δανειστές έχουν την «απροσδόκητη» στήριξη από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που κυβερνώνται από συντηρητικές κυβερνήσεις, και θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει με «άδεια χέρια».

«Οι κυβερνήσεις σε Δουβλίνο και Λισαβόνα θα βρεθούν σύντομα μπροστά σε εκλογές και θέλουν να κερδίσουν τις δικές τους εκδοχές του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο. Δεν ήταν πάντα έτσι, σημειώνει ο αρθρογράφος, αναφέροντας ότι υπήρξαν στο παρελθόν στιγμές στις οποίες ανώτατοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών και του ΔΝΤ που είχαν δείξει τη συμπάθειά τους για μια χώρα που πρέπει τα επόμενα 42 χρόνια να αποπληρώνει 10 δισ. ευρώ το χρόνο – κατά μέσο όρο – στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και κάθε χώρα που προχώρησε σε ξεχωριστό δανεισμό.

Αλλά η Λαγκάρντ θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει τις πολιτικές λιτότητας προκειμένου να επιτύχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και δεν δέχεται τίποτα λιγότερο. «Τις επόμενες ημέρες πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός στον ΣΥΡΙΖΑ. Με το ντουλάπι γυμνό, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξετάσει πώς θα πληρώσει μισθούς στο δημόσιο τομέα. Θα πρέπει να εξασκήσει όλες τις πολιτικές του δυνατότητες προκειμένου να παρουσιάσει την ήττα του ως νίκη» καταλήγει το άρθρο του Telegraph.