Σύσκεψη της Ομάδας Διαπραγμάτευσης στο ΥΠΟΙΚ υπό τον Πρωθυπουργό

Σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα μεταβεί στο γραφείο του Γιάνη Βαρουφάκη για τον συγκεκριμένο λόγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στην τελική ευθεία καθώς νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε το στίγμα, δηλώνοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να κλείσει πριν τις 5 Ιουνίου. Στόχος της κυβέρνησης, όπως τον περιέγραψε ο κ. Σακελλαρίδης, είναι να υπάρξει μια «ενιαία συμφωνία».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επωμιστεί όλο το βάρος του διαπραγματευτικού πακέτου πάνω του, παρακολουθώντας από κοντά τις επαφές με τους «Θεσμούς» προκειμένου να μην καθυστερήσει και άλλο η διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές και ολοκληρωμένες συγκλίσεις στα κρίσιμα θέματα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού. Μία τελευταία συζήτηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή γύρω από τις συντάξεις, ώστε να ξεπεραστεί η πίεση των δανειστών για μειώσεις στις κύριες και επικουρικές. Όπως όλα δείχνουν, φαίνεται ότι θα περιληφθεί στη συμφωνία η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού -σε δύο φάσεις-, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος επιλέγεται η μέση οδός της αναστολής για τουλάχιστον μία διετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός βασίζεται ιδιαιτέρως στην πολιτική βούληση τριών παραγόντων για να επιτευχθεί η συμφωνία: της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που έχει διαβεβαιώσει ότι συναινεί σε έναν έντιμο συμβιβασμό, αποκηρύσσοντας τις ακρότητες του Β. Σόιμπλε, του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν λοντ Γιούνκερ, που καταβάλλει παρασκηνιακά σοβαρές προσπάθειες για λύση και της αμερικανικής κυβέρνησης που πιέζει για συμβιβασμό.