Εκλογές τον Ιούλιο, απομάκρυνση των «ανταρτών» στον ΣΥΡΙΖΑ και νέο πρόγραμμα με τους δανειστές ώστε να υπάρξει συμφωνία

Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μέσα στον Ιούλιο φέρεται πως εξετάζει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ύστερα από μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα με τους δανειστές, όπως αναλύει ο δημοσιογράφος Hugo Dixon.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο άρθρο του, τα περισσότερα σενάρια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι δυσοίωνα, καθώς η χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, να εισάγει κεφαλαιακούς περιορισμούς, να μετατρέψει δια της βίας τις καταθέσεις των αποταμιευτών σε τραπεζικό κεφάλαιο, να φύγει από ευρώ κ.ο.κ. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Dixon, το οποίο δεν θα είχε τόσο άσχημη κατάληξη. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, ξεκινώντας από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να εργαστούν για την λιγότερο οδυνηρή πορεία προς τα εμπρός.

Η καλύτερη χρονική στιγμή για μια δεύτερη εκλογική διαδικασία σύμφωνα με τον κ. Dixon θα ήταν πιθανώς τον Ιούλιο – μετά από μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία αλλά πριν από τη διαπραγμάτευση για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο κ. Τσίπρας θα συμφωνήσει σε κάποια αντιλαϊκά μέτρα τώρα.Μερικοί από τους σκληροπυρηνικούς του είναι πιθανό να επαναστατήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Οι πιστωτές θα απελευθερώσουν τα € 7.200.000.000 από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Επειδή αυτό δεν είναι αρκετό, η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να αφήσει τις τράπεζες της χώρας να αγοράσουν περισσότερα κρατικά αξιόγραφα από την κυβέρνηση. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μπορούσε στη συνέχεια να προκηρύξει εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με λίστα αποκλείοντας τους αντάρτες.

Αυτός είναι ο λόγος που οι εκλογές είναι προτιμότερη λύση από ένα δημοψήφισμα, το οποίο έχει υποστηριχθεί και από τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ως ένας τρόπος για την εξασφάλιση μιας νέας εντολής από το λαό. Μετά από ένα τέτοιο δημοψήφισμα, συνεχίζει ο κ. Dixon, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα από τους βουλευτές του. Μετά τη δεύτερη εκλογή, θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα διάσωσης. Μετά από τις εκλογές και καθώς ο κ. Τσίπρας θα υποστηρίζεται πλέον από από μια πιο μετριοπαθή ομάδα βουλευτών, οι πιστωτές θα έχουν την ευχέρεια όχι μόνον να δανείσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να συμφωνήσουν σε κάποια ανακούφιση του χρέους της χώρας. Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να φαίνεται σαν ένα παραμύθι. Αλλά είναι ένα από τα λίγα χωρίς ένα βαθύτατα δυστυχισμένο τέλος.

Την ίδια ώρα, οι θεσμοί προειδοποιούν την ελληνική κυβέρνηση να απομακρύνει το ενδεχόμενο της μη πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου διότι αυτό θα αποτελεί μονομερή ενέργεια και θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου. «Ξεχάστε την μονομερή ενέργεια της μη πληρωμής της δόσης. Βγάλτε απ’ το μυαλό σας να μην πληρώσετε στις 5 Ιουνίου γιατί θα ανοίξετε τον Ασκό του Αιόλου» προειδοποιούν σύμφωνα με την imerisia.gr Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στους Θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της imerisia.gr, οι Θεσμοί επισημαίνουν ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο (staff level agreement) μέσα στο ερχόμενο 10μερο με προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις. Nα συμφωνήσει η Αθήνα σε σειρά μέτρων ώστε να μπορεί να γίνει εκταμίευση χρημάτων και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πιστωτικό γεγονός. Όπως τονίζεται, επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετική χαλάρωση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εφόσον έχει επιτευχθεί αυτή η συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Επομένως, η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη και ειδικά εκείνη της επόμενης Τετάρτης 3 Ιουνίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ, θα κρίνουν τα πάντα για την Ελλάδα.

Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι δανειστές μπορούν να δεχθούν από την κυβέρνηση να δεσμευτεί για κάποιες αλλαγές σε συντάξεις και εργασιακά που προς το παρόν δεν θα περιλαμβάνουν άμεσες περικοπές. Αρκεί να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με δεσμεύσεις για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Αναφερόμενοι στον ΦΠΑ οι ίδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο ΦΠΑ θα πρέπει να αποδώσει περισσότερο ώστε να υπάρξει δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, η συμφωνία την οποία αναμένει η κυβέρνηση, που θα ανοίξει το δρόμο και για ένα έκτακτο Eurogrοup για την Ελλάδα, προϋποθέτει και υποχωρήσεις των δανειστών σε τουλάχιστον έξι μέτωπα, δηλαδή να δεχθούν:

-Μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ για φέτος, αντί 1,2%-1,4% που προέβλεπε ως τώρα η κυβέρνηση και 3% που ήταν ο στόχος στην αρχή της χρονιάς στον προϋπολογισμό (και που πλέον εγκαταλείπεται ως ανέφικτος).
-Τρεις συντελεστές ΦΠΑ (7%, 14% και 22% ή 23%) αντί για ένα ή δύο συντελεστές 10%-11% και 20%-21% που ζητούν οι θεσμοί για έσοδα 3-4 δισ. ευρώ ετησίως.
-Νέα ρύθμιση «πληρώστε ό,τι θέλετε» που έληξε τον Μάρτιο
-Περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών δηλώσεων και νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων.
-Καμία περικοπή σε επικουρικές συντάξεις και περιορισμό μόνον των νέων πρόωρων συντάξεων. Το κυβερνητικό σχέδιο αφορά περίπου 200.000 υπαλλήλους ΔΕΚΟ και τραπεζών και οι δανειστές ζητούν να ισχύσει και για άλλους 300.000 που έχουν ήδη κατοχύρωσε δικαίωμα σύνταξης από το 2013.
-Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και καμία άλλη αλλαγή στα εργασιακά.

Εφόσον όλα πάνε καλά θα μπορούσε να κλείσει η συμφωνία και να γίνει έκτακτο Eurogroup ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.