Θα συναντηθούν με τον Α. Τσίπρα οι Μέρκελ - Ολάντ στην Ρίγα - Ζητούν άμεση επιτάχυνση διαπραγματεύσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί τελικά με την Άγκελα Μέρκελ κα τον Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Ρίγα της Λετονίας που έχει ως μοναδικό θέμα την κατάσταση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

«Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε στη Ρίγα με τον συνάδελφο από την Ελλάδα Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο το απόγευμα της Τρίτης στο Βερολίνο, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που κυκλοφορούσαν, ήδη, από τη Δευτέρα. «Θα δούμε τότε αν προκύπτουν δυνατότητες συνομιλίας. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει σίγουρα να επιταχυνθούν. Και θα επιθυμούσαμε να επιτευχθούν σαφείς πρόοδοι στα αρμόδια κέντρα απόφασης, όπως το Brussels Group, δεδομένου ότι η συμφωνία του Φεβρουαρίου λέει ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει να έχει εκπονηθεί ένα πρόγραμμα (σ.σ.: για την Ελλάδα). Και αυτό είναι αναγκαίο, επειδή η επιμήκυνση (σ.σ.: του τρέχοντος προγράμματος) λήγει στα τέλη Ιουνίου. Όλοι ενδιαφερόμαστε λοιπόν πολύ να έχει υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου αυτή η συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος  επιβεβαίωσε ότι όντως συζήτησε το ελληνικό «ζήτημα» με την Γερμανίδα Καγκελάριο. «Οι Υπουργοί Οικονομικών των χωρών μας καθώς και οι συνάδελφοί τους στο Eurogroup διεξήγαγαν έναν διάλογο με την Ελλάδα για πολλές εβδομάδες και όπως είπε και η Καγκελάριος πρέπει τώρα να επιταχύνουμε τις συνομιλίες, δεδομένου ότι το τέλος του Μαΐου πλησιάζει ταχέως. Η Ελλάδα έχει μια χρηματοδοτική ανάγκη, την οποία αδυνατεί να χειριστεί και γι αυτό πρέπει να βρεθούν οικονομικά μέσα. Θα έχουμε την ευκαιρία, κάτι που κάνουμε άλλωστε συνεχώς, να μιλήσουμε και γι αυτό με τον κ.Τσίπρα».

Ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν κοινή γραμμή στο θέμα της Ελλάδας και στόχο ς τους είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Θα μιλήσουμε και στη Ρίγα με μια φωνή» είπε. «Θα πούμε, ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ, ότι το θέλουμε αυτό, αλλά ότι επίσης πρέπει να βρούμε μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση, έτσι ώστε να μην έχουμε συνεχώς αυτή τη μόνιμη ανασφάλεια. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, και της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό είναι το πνεύμα που μας καθοδηγεί μονίμως, και θα μας καθοδηγεί σίγουρα και τις επόμενες ημέρες. Η ημερομηνία πλησιάζει, το τέλος Μαϊου είναι κοντά μας γι αυτό και πρέπει να κάνουμε το παν προκειμένου μέχρι τότε να έχουμε λύσεις στο τραπέζι».

Μια πρώτη επιβεβαίωση της συμφωνίας του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο είχε έρθει νωρίτερα το πρωί της Τρίτης εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα πρόκειται για ευρεία συνάντηση αλλά για μια συνάντηση «για τρεις». Ο ίδιος απέκλεισε επίσης μια πολιτική συμφωνία στη Ρίγα, που θα «κλείδωνε» το ελληνικό θέμα. «Το περίγραμμα των θεσμών δεν αντικαθίσταται από τις συναντήσεις των κρατικών ηγετών» είπε. Μια εκτίμηση που διατύπωσε και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Προτεινόμενα για εσάς