Τσίπρας: Είμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία

Πεπεισμένος ότι «βρισκόμαστε την τελική ευθεία για την επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία προέρχεται μετά από διαπραγμάτευση τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο» εμφανίστηκε μιλώντας από το βήμα του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει αναλυτικές προτάσεις στους θεσμούς και ότι απέδειξε αυτούς τους μήνες έμπρακτα ότι εργάζεται σκληρά για μια συμφωνία. «Είναι απόδειξη ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση ασφυξίας έχουμε πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας που φτάνουν σε ποσό της τάξης του 8 δισ. ευρώ» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν κύκλοι που δεν θα ήθελαν αυτή η συμφωνία να πάρει σάρκα και οστά. Συμπλήρωσε όμως ότι έχει την ακλόνητη πεποίθηση ότι έχουν επικρατήσει συντριπτικά οι σώφρονες φωνές καθώς αυτή η συμφωνία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη ως σύνολο. Υποστήριξε ότι η συμφωνία δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δίνεται μια βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά μια μακροπρόθεσμη που θα οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια ως την έξοδο στις αγορές.

Εκανε λόγο για συμφωνία που θα βάζει και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, θα έχει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα τη διετία 2015-2016 αλλά και θα προβλέπει και επενδυτικό πακέτο. «Αυτά αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για αμοιβαία επωφελή συμφωνία», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας που ταλανίζει τη χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση. «Είναι μια σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων για την οποία δεν ξέρω αν όλοι στην Ευρώπη είναι περήφανοι. Αυτό που προέχει τώρα και είναι δική μας προτεραιότητα είναι η επίτευξη συμφωνίας» προσέθεσε. «Όταν θα έχουμε αυτή την εξέλιξη τότε θα είναι το πραγματικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία. Τότε θα γίνει το μεγάλο άλμα μπροστά».

Ο Πρωθυπουργός έκανε μικρή αναφορά στα δεινά που άφησε το μνημόνιο, λέγοντας ότι οι αριθμοί και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους για την αποτυχία του προηγούμενου προγράμματος. Και τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεν είναι εκ των προτέρων δεδομένη και εξισωτική. Εξαρτάται από τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται η αναπτυξιακή πορεία. Κεντρική ιδέα του Μνημονίου ήταν ότι ανάπτυξη θα έρθει αν μειωθεί μέχρι μηδενισμού το μισθολογικό κόστος, είναι μια ιδέα κοινωνικά άνιση», σημείωσε. «Το θέμα είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εγγυάται την κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε.

«Μόνο η διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ομαλότητας θα δημιουργήσει το πλαίσιο για μακροπρόθεσμη & βιώσιμη ανάπτυξη» σημείωσε. Μίλησε για ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης και όχι σε ανάπτυξη που θα στηρίζεται μόνο στην εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και για ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας: ανθρώπινο δυναμικό, οι φυσικοί πόροι (ενεργειακοί και αγροτικοί), η φυσική θέση της χώρας (γεωπολιτική θέση με επενδύσεις στην ενέργεια αλλά και τουριστική ανάπτυξη).

«Η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό των εργατικών δικαιωμάτων και τη δημιουργία κινήτρων για την επιστροφή των ανθρώπων που έφυγαν στο εξωτερικό» επεσήμανε. Και υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται «επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου που θα στηρίζονται στην καινοτομία», ζητώντας την συνεργασία του ΣΕΒ στην προσπάθεια για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Όσον αφορά στη δημόσια διοίκηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις που δεν επέτρεψαν στην οικονομία να κινηθεί στο δρόμο της ευημερίας. Σημείωσε ότι είναι γνωστά τα προβλήματα: το κυριότερο πρόβλημα είναι η λειτουργία και οι δομές της δημόσιας διοίκησης. «Οι δαιδαλώδεις διαδικασίες και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων είναι αποτελέσματα του στρεβλού τρόπου με τον οποίο δομήθηκε η δημόσια διοίκηση» τόνισε.

Κύριος στόχος μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης είναι, όπως είπε, η κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτές τις παθογένειες. «Θέλουμε βελτίωση των διοικητικών δομών» είπε.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι βασικοί άξονες αυτής της βελτίωσης είναι:

· Νέοι οργανογράμματα δημοσίου και υπουργείων.

· Απλοποίηση διαδικασιών συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.

· Κωδικοποίηση νομοθεσίας.

· Απλοποίηση φορολογικού συστήματος και διαδικασιών και αντιμετώπιση αθέμιτου ανταγωνισμού.

· Αντιμετώπιση των καρτέλ στην αγορά.

· Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Όσον αφορά στην Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση. «Πρέπει να σχεδιάσουμε τους τρόπους ώστε να υπάρχουν εγχώρια εργαλεία χρηματοδότησης. Βασικός άξονας σε αυτό θα είναι η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η συγκέντρωση και εκμετάλλευση των πόρων του Δημοσίου και των κοινοτικών πόρων. Θα αντλήσουμε τεχνογνωσία από το εξωτερικό, θα δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας και θα αξιοποιήσουμε σύγχρονα εργαλεία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην αρχική φάση η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα εστιάσει σε περιφερειακά έργα και στην ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα βασιστεί στο ΤΠΔ και το ΕΤΕΑ. Σε δεύτερη φάση θα ενσωματωθούν και οι υπόλοιποι μικροί φορείς, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι θα αρχίσει σχετικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στην πρόταση για συμμετοχή στην αναπτυξιακή τράπεζα των ΒRICS λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα την εξετάσει με προσοχή και ενδιαφέρον. Και συμπλήρωσε ότι παράλληλα θα αξιοποιηθεί στο έπακρο τη συμμετοχή της χώρας στα προγράμματα του Πακέτου Γιούνκερ για χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδύσεων

Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα των «κόκκινων δανείων» λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει αναλυτικά πρόταση για το ζήτημα στους θεσμούς. «Στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα αλλά και της εμπιστοσύνης μεταξύ δανειστή – δανειζόμενου. Θέλουμε να αποτρέψουμε την εσκεμμένη χρεοκοπία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.