Ρωσική βοήθεια στο αίτημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Ντοκουμέντα από τα αρχεία της για τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα παρέδωσε η Ρωσία στην ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο το ελληνικό αίτημα για πολεμικές αποζημοώσεις από τη Γερμανία, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στη ρωσική εφημερίδα «Κομμερσάντ», που δημοσιεύεται σήμερα.

Η Ελλάδα διακρίνει για πρώτη φορά μία σοβαρή διάθεση εκ μέρους του κοινοβουλίου, της κυβέρνησης, του προέδρου της Γερμανίας και μελών του Ευρωκοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο, να συζητηθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις εκτίμησε η πρόεδρος της Βουλής. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Γερμανία οφείλει 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για τις καταστροφές που προκάλεσε η κατοχή στο λαό και την οικονομία της χώρας. Ωστόσο η Γερμανία υποστηρίζει ότι εξόφλησε τις υποχρεώσεις της.

Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχουν αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων για συγκεκριμένες αποζημιώσεις προς θύματα του ναζισμού, ενώ, πέρυσι, το γερμανικό Κρατικό Μουσείο επέστρεψε στην Ελλάδα δέκα χιλιάδες αρχαιολογικά αντικείμενα.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει παραδώσει στην Αθήνα αρχειακά ντοκουμέντα που αφορούν στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα. «Μόλις λάβαμε κατάλογο ντοκουμέντων τα οποία θα δοθούν στο υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας και κατόπιν στην αρμόδια επιτροπή της βουλής. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι’ αυτή τη θετική αντίδραση της ρωσικής πλευράς» σημείωσε η πρόεδρος της βουλής.