Βενιζέλος: Έρχονται δυσάρεστες εκπλήξεις για κυβέρνηση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Εκτίμηση-«προειδοποίηση» προς το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βρεθεί προ πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων τις επόμενες μέρες «γιατί δεν ξέρει τα δεδομένα» απυήθηνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος επέκρινε σφοδρότατα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην διαπραγμάτευση και εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την απόφασή του να μην απαντήσει σε  ερώτηση του κ. Βενιζέλου για τις διαπραγματεύσεις στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». «Δεν ξέρετε τα δεδομένα και αγωνίζεστε για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη…» τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι υπάρχει ένας πανικός εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. Αποτίμησε, δε, ως «αποκαλυπτική» την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «όταν λέει ότι το βέλτιστο θα είναι μια θετική δήλωση την Δευτέρα».

«Γιατί; Για να μην μεταβάλει επί τα χείρω τους όρους η ΕΚΤ σε σχέση με την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, όχι να αυξήσει τα όρια των εντόκων γραμματίων, για να μην μειώσει την απόδοση των ενέχυρων των τραπεζών και δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα δυστυχώς», είπε, αιτιολογώντας πως αυτά γίνονται σήμερα διότι η κυβέρνηση δεν έκανε αυτά που έπρεπε τον Φεβρουάριο και δεν συνέχισε στο πλαίσιο που βρήκε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε εκ νέου επιτακτικά ερωτήματα σχετικά με την «αμοιβαία επωφελή», όπως λέει η κυβέρνηση, συμφωνία: Πότε, σε πιο πλαίσιο, για πόσο χρόνο, με ποια χρηματοδότηση, με Μνημόνιο 3, με πόσο πρόσθετο δάνειο, που θα δώσει ποιος και ποιος θα εγκρίνει και για πόσα χρόνια ακόμη εκτός αγορών χωρίς προοπτική ανάκαμψης; Και -επέμεινε- τι γίνεται με την πραγματική οικονομία με τα δημοσιονομικά δεδομένα; Κατηγόρησε δε τον κ. Τσίπρα πως με την επιχειρηματολογία του υπονόμευσε την ίδια του την χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός δεν κάνει διαπραγμάτευση με τους έξω, «κάνει διαπραγμάτευση με τους μέσα», και «γι’ αυτό η επινόηση του δημοψηφίσματος ως διαφυγή από το εσωκομματικό αδιέξοδο, με εθνικό κόστος». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για «επιχείρηση φοροεπιδρομής», με το σχέδιο «αποδεκατισμού της μεσαίας τάξης» διερωτώμενα «πόσα άλλα και για ποιο σκοπό, για να πάμε πού;».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος είπε πως τώρα ήρθε η ώρα του κόστους,«όχι μόνο για τον κ. Τσίπρα και τη μικρή ομάδα του Μαξίμου, αλλά για όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», γιατί «κανείς δεν μπορεί να διατηρήσει την πλαστή αντιμνημονιακή παρθενία του».

Τέλος, αναφορικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ιστορικό έγκλημα σε βάρος των προοπτικών ανάπτυξης της χώρας» το να υπονομεύεται η έννοια της Αριστείας στην εκπαίδευση και επέκρινε με σφοδρότητα τις επιλογές των διευθυντών με το βασικό κριτήριο συνδικαλιστικό και τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων και ακόμη έκανε λόγο για «υπονόμευση του δημόσιου πανεπιστημίου».