Φίλης: Είμαστε κοντά στο τέλος της διαπραγμάτευσης

Την απόλυτη αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές εξέφρασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, τονίζοντας πως “είμαστε προς το τέλος της διαπραγμάτευσης, της ουσιαστικής και της μοναδικής με τους πιστωτές”.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Φίλης δήλωσε ότι “αυτό φαίνεται και από την ένταση με την οποία επανέρχονται αιτήματα εκ μέρους τους σε μία προσπάθεια προφανώς να αποσπάσουν από τη διαπραγμάτευση στοιχεία, τα οποία μέχρι στιγμής είχαν αποδεχθεί ότι θα αποτελούσαν αντικείμενο του συμβιβασμού. Έτσι εξηγώ και ότι το ΔΝΤ επαναφέρει αιφνιδιαστικά στο τραπέζι το θέμα των εργασιακών και συνταξιοδοτικά, το ασφαλιστικό. Δεν έχει καμία λογική να τίθεται ως προϋπόθεση για συμφωνία η εξαίρεση της Ελλάδας απ’ το ευρωπαϊκό κεκτημένο των εργασιακών σχέσεων. Και δεν έχει καμία λογική να τίθεται ως προϋπόθεση για τη συμφωνία το ασφαλιστικό στη μεγάλη του διάρκεια, όταν αυτό το ασφαλιστικό πρέπει να συζητηθεί σε συνάρτηση με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αναπτυξιακό με ύφεση και με διάλυση των εισοδημάτων δεν μπορεί να συζητηθεί μακροπρόθεσμα.

Ο κ. Φίλης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη στάση που κρατά η κυβέρνηση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και υπογράμμισε ότι “τα μείζονα στα οποία επιμένουμε και τα οποία είναι: Ασφαλιστικό, εργασιακό, φορολογική δικαιοσύνη και δημόσια περιουσία –όχι ξεπούλημα αλλά αναπτυξιακές συμπράξεις, θα παραμείνουν στη διαπραγμάτευση μέσα. Τα ελάσσονα είναι πολλά. Εκεί μπορεί να γίνουν οι αναγκαίες υποχωρήσεις».

Παράλληλα ο κ. Φίλης μίλησε για «τρόικα εσωτερικού», αναφερόμενος στη «φιλολογία», που έχει αρχίσει σχετικά με τις «διαπραγματεύσεις» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και κατέστησε σαφές ότι “αυτό που φοβίζει την τρόικα εσωτερικού και δεν εννοώ κόμματα, εννοώ και οικονομικά συμφέροντα, εννοώ και media, εννοώ το σύστημα της διαπλοκής που έφερε τη χώρα στην κατάσταση που την έφερε. Αυτό που φοβίζει είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία που είναι αμοιβαία αποδεκτή με τους πιστωτές, θα σταθεροποιήσει πολιτικά την κατάσταση που έχει αρχίσει να δημιουργείται –μια νέα πολιτική κατάσταση- μετά τις εκλογές. Άρα, όλη η συζήτηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τρώγεται μεταξύ του και κάνει φοβερές διαπραγματεύσεις ο Τσίπρας με τον Λαφαζάνη και πάει λέγοντας, είναι μια συζήτηση υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το σημαντικότερο: Υπονόμευσης του ηθικού της κοινωνίας, του ελληνικού λαού”.

Σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, ο κ. Φίλης εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε: “Πιστεύω ότι εργαζόμαστε για συμφωνία. Δεν μπορώ να κάνω προγνώσεις αυτή τη στιγμή. Φαίνεται ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία”.