Παράταση αγωνίας και πιέσεων στο Brussels Group

Με το χρόνο να πιέζει ολοένα και περισσότερο από χρηματοδοτικής άποψης την Αθήνα,  συνεχίζονται οι επαφές με τους δανειστές στις Βρυξέλλες ενώ τη Δευτέρα θα επαναληφθούν και στο επίπεδο του Brussels Group όπου διακόπηκαν την Κυριακή όπως είχε προγραμματιστεί.  Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της επταμελούς ελληνικής αποστολής και των εκπροσώπων των θεσμών πιθανότατα θα συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη έχοντας πάρει σημαντική παράταση.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, αλλά υπάρχουν, όπως ανέφεραν, «προβλήματα σε πολλά θέματα, με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό να είναι τα πλέον σημαντικά». Συμπλήρωναν, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με εποικοδομητικό πνεύμα και ότι πλέον είναι ουσιαστικές.

Πηγές προσκείμενες στους θεσμούς διέρρεαν ότι το ασφαλιστικό (δηλαδή επαναφορά 13ης σύνταξης, μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και μείωση των υψηλών επικουρικών καθώς και περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) συζητήθηκε την Παρασκευή και δεν επετεύχθη ιδιαίτερη πρόοδος. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι το βασικότερο όλων παραμένει το ζήτημα της αγοράς εργασίας με το ΔΝΤ κυρίως να αντιδρά στην επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ κοινωνικών εταίρων καθώς και να επιμένει στις ομαδικές απολύσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για ιδιαίτερα μεγάλη πίεση ως προς το συγκεκριμένο θέμα παρά το ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε και σειρά επιχειρημάτων ως προς το γιατί δεν ενισχύει ούτε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Κατ’ ελάχιστο, αυτό που επιδιώκεται από ελληνικής πλευράς είναι δήλωση προόδου στο τακτικό Eurogroup της 11ης Μαΐου με στόχο απόφαση της ΕΚΤ η οποία θ’ ανοίξει το δρόμο για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων και για επιστροφή του 1,2 δις ευρώ που μεταφέρθηκε από το ΤΧΣ στον EFSF.  Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να να μην θεωρηθεί απαραίτητα «ενδιάμεση συμφωνία», αν και η Αθήνα δεν έχει πάψει να επιδιώκει κάτι τέτοιο, καθώς το ΔΝΤ, καταρχήν, δεν φαίνεται διατεθειμένο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να συναινέσει σε κάτι λιγότερο από μια συνολικά συμφωνία – πακέτο.

Πάντως, «παραθυράκι» ελπίδας άνοιξε ο Μπερνάρ Κερέ, μέλοις του ΔΣ της ΕΚΤ λέγοντας ότι αν «φαίνεται στον ορίζοντα συμφωνία» τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να εξετάσει αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.