Νανοσωλήνες άνθρακα θα λύσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας

Οι μεμβράνες από νανοσωλήνες άνθρακα (CNT) θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αφαλάτωση του νερού και να λύσουν το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλές παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της Γης.

Όπως επισημαίνει ο Ιακούμπ Αλί από το Ερευνητικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας και Καταλυτών του Πανεπιστημίου της Μαλάγια στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, «περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν ήδη νερό από μονάδες αφαλάτωσης, ενώ εκτιμήσεις δείχνουν πως σε μία δεκαετία το 14 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού θα καλύπτει την έλλειψη πόσιμου νερού με αυτή τη μέθοδο«.

Ήδη σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και η Αυστραλία, η αφαλάτωση αποτελεί βασική πηγή εξασφάλισης νερού. Ωστόσο, οι ισχύουσες μέθοδοι αφαλάτωσης του νερού, όπως η αντίστροφη ώσμωση, η απόσταξη υπό κενό ή ο συνδυασμός των δύο, συνεπάγονται υψηλό ενεργειακό κόστος άρα και εκπομπές ρύπων.

Η έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Μαλάγια φιλοδοξεί να αλλάξει το μέλλον της αφαλάτωσης και του καθαρισμού του νερού αναπτύσσοντας μια φθηνότερη, αποδοτικότερη και περιβαλλοντικά φιλικότερη τεχνολογία.

Οι μεμβράνες CNT είναι μικροσκοπικοί εξαγωνικοί σωλήνες που κατασκευάζονται από τυλιγμένα φύλλα γραφενίου, σύμφωνα με τον ερευνητή Ράσελ Ντας, ο οποίος δήλωσε πως «οι νανοσωλήνες απαιτούν ελάχιστη ενέργεια και μπορούν να σχεδιαστούν για να απορρίπτουν ή να αφαιρούν όχι μόνο το αλάτι. αλλά και κοινούς ρύπους.

«Λόγω των εκπληκτικών χημικών και φυσικών ιδιοτήτων τους, οι μεμβράνες επιτρέπουν το διέλευση του νερού μέσω των πόρων τους, αλλά απορρίπτουν τα περισσότερα άλατα, ιόντα και άλλους ρύπους παρέχοντας καθαρισμένο νερό. Αυτό που κάνει ιδιαίτερες τις μεμβράνες CNT είναι ότι έχουν κυτταροτοξικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι οι μεμβράνες εξουδετερώνουν φυσικά τα μικρόβια με αποτέλεσμα να είναι επαναχρησιμοποιήσιμες και με μεγαλύτερο χρόνο ζωής», καταλήγει ο Αλί.

Προτεινόμενα για εσάς