Λιμός λόγω κλιματικής κρίσης - Με ακρίδες τρέφονται πια στη Μαδαγασκάρη (Εικόνες)

Μετά από τέσσερα χρόνια ανομβρίας οι άνθρωποι πουλούν γη για να αγοράσουν φαγητό.

Έπειτα από μια τετραετία ξηρασίας, με απόλυτη ανομβρία, πολλοί κάτοικοι της νότιας Μαδαγασκάρης, της νήσου στα νοτιοανατολικά της αφρικανικής ηπείρου, τρέφονται εδώ και μήνες μόνο με ακρίδες και ενίοτε με τη λιγοστή, την ελάχιστη βλάστηση που έχει απομείνει, τρώγοντας συνήθως κάκτους.

Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του «πρώτου λιμού λόγω κλιματικής αλλαγής» προειδοποιεί ο ΟΗΕ, καθώς 30.000 άνθρωποι ζουν σήμερα στο μέγιστο επίπεδο διατροφικής ανασφάλειας, το επίπεδο πέντε, και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς είναι δεδομένο, πως η κλιματική αλλαγή, φέρνει και λιμούς.

Κλιματική αλλαγή: Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι στη Μαδαγασκάρη  κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα | in.gr

Η κλιματική αλλαγή φέρνει και λιμό

«Πρόκειται για συνθήκες που παραπέμπουν σε λιμό και οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, όχι σε συγκρούσεις» δήλωσε σύμφωνα με το BBC η Σέλι Τάκραλ του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ (WFP).

«Είναι πρωτοφανές. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κάνει τίποτα που επιδεινώνει την κλίματική αλλαγή. Δεν καίνε ορυκτά καύσιμα […] κι όμως δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα» είπε.

Στο απομονωμένο χωριό του Φαντιόβα, στην επαρχία του Αμποασάρι, οικογένειες έδειξαν σε κλιμάκιο του WFP τις ακρίδες που καταναλώνουν.

«Καθαρίζω τα έντομα όσο καλύτερα μπορώ αν και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου νερό» λέει στο BBC η Ταμάρια, μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Ακρίδες για δείπνο: Η Μαδαγασκάρη στα πρόθυρα του «πρώτου λιμού λόγω κλιματικής  αλλαγής» - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

“Τρώμε κάθε μέρα ακρίδες”

«Εγώ και τα παιδιά μου τρώμε ακρίδες κάθε μέρα εδώ και οκτώ μήνες επειδή δεν έχουμε τίποτα άλλο και δεν έχει βρέξει για να θερίσουμε ό,τι σπείραμε.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η Μπόλε, μητέρα τριών παιδιών που έχασε τον σύζυγό της από ασιτία. Ανέλαβε επίσης τα δύο παιδιά μιας γειτόνισσας που επίσης πέθανε από πείνα.

«Σήμερα δεν έχουμε τίποτα να φάμε εκτός από φύλλα κάκτου. Τι να πω; Όλη η ζωή μας είναι η αναζήτηση φύλλων κάκτου, ξανά και ξανά» είπε.

Μαδαγασκάρη: Στα πρόθυρα του «πρώτου λιμού λόγω κλιματικής αλλαγής» - Omega  LIVE

Η Μαδαγασκάρη πλήττεται συχνά από ξηρασίες και συχνά επηρεάζεται από το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο. Όμως πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η σημερινή κατάσταση είναι άμεσο αποτέλεσμα της παγκόσμιας θέρμανσης.

Η Μαδαγασκάρη στα πρόθυρα του πρώτου λιμού λόγω κλιματικής αλλαγής - ATnews

Η θέρμανση της ατμόσφαιρας επέτεινε την ξηρασία

«Στην τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα είδαμε ότι στην Μαδαγασκάρη καταγράφεται επιδείνωση της ξηρασίας. Και αυτό αναμένεται να ενταθεί αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί» δήλωσε ο Ρόντρο Μπαριμαλάλα, μαδαγάσιος επιστήμονας που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική.

Η ξηρασία στη Μαδαγασκάρη συνδέεται με τη θέρμανση της ατμόσφαιρας, συμφώνησε ο Κρις Φανκ του Πανεπιστημίου της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια, διευθυντής του Κέντρου Κλιματικών Κινδύνων.

ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: Κλιματική αλλαγή: Άνθρωποι στη Μαδαγασκάρη στα  πρόθυρα λιμοκτονίας | MEGATV.COM

Πουλούν γη για να αγοράσουν φαγητό

Στο έλεος της πείνας δεν βρίσκονται μόνο οι αγροτικές κοινότητες, αλλά και πολλοί κάτοικοι των πόλεων στα νότια της Μαδαγασκάρης. Πολλά παιδιά ζητιανεύουν στο δρόμο για λίγο φαγητό, αναφέρει το BBC.

«Οι τιμές στην αγορά όλο και ανεβαίνουν, φτάνουν τρεις και τέσσερις φορές πάνω» δήλωσε η Τίσνα Έντορ, η οποία εργάζεται στη φιλανθρωπική οργάνωση Seed και δραστηριοποιείται στην παρούσα φάση, στην πόλη του Τολανάρο.

«Ο κόσμος πουλάει τη γη του για να βρει χρήματα για φαγητό», ανέφερε συγκλονισμένη.