Ανακυκλώνουν σε πολύ υψηλό βαθμό, επιβραβεύουν εταιρίες που ενδιαφέρονται για την ανακύκλωση και δηλώνουν διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον χρέωση για τα αγαπημένα τους προϊόντα, για το καλό του περιβάλλοντος.
Παρά τις αντιξοότητες, κυρίως λόγω των υποδομών της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα της ανακύκλωσης, φαίνεται πως πλέον οι Έλληνες ανακυκλώνουν σε πολύ υψηλό βαθμό, επιβραβεύουν εταιρίες που ενδιαφέρονται για την ανακύκλωση και δηλώνουν διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον χρέωση για τα αγαπημένα τους προϊόντα, για το καλό του περιβάλλοντος.
Οι Έλληνες καταναλωτές που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, απάντησαν σε ποσοστό 82% πως είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν ένα επιπλέον ποσό 0,05 έως 0,10 του ευρώ, για πλαστικά μπουκάλια ή αλουμίνιο, στο πλαίσιο του εγγυοδοτικού συστήματος ανακύκλωσης (Deposit Returning System – DRS), το οποίο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα βάσει του νέου νόμου 4736/2020 και σχετικών κοινοτικών οδηγιών στα πρότυπα ανάλογων συστημάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες δηλώνουν πως ανακυκλώνουν σε ποσοστό 75%, δηλαδή ότι χρησιμοποιούν κέντρα ανακύκλωσης, αγοράζουν προϊόντα σε επαναχρησιμοποιούμενους περιέκτες ή προσπαθούν να αγοράζουν μόνο προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν. Επίσης, ποσοστό 62% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν θα αγόραζε προϊόντα με υπερβολική συσκευασία, μεταξύ δύο προϊόντων θα επέλεγε το λιγότερο επιβλαβές στο περιβάλλον και θα αντικαθιστούσε προϊόντα για οικολογικούς λόγους.
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα πρόσφατης μεγάλης δημοσκόπησης που έγινε από το ECR Hellas σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην οποία συμμετείχαν 1.125 άτομα / καταναλωτές.
Αναλυτικότερα, οι απαντήσεις των Ελλήνων στη συγκεκριμένη μελέτη:
- Το 96% των ερωτηθέντων κατά τις αγοραστικές του αποφάσεις δίνει βαρύτητα στην τιμή εξίσου με την ποιότητα προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει την ποιότητα σε σχέση με τα χρήματα που ξοδεύει. Ενώ το 44% πιστεύει ότι η τιμή είναι μία καλή ένδειξη της ποιότητάς του προϊόντος.
- Το 80% θα αγόραζε brands τα οποία είναι σε έκπτωση, ενώ η εξαργύρωση των κουπονιών προκαλεί υψηλά θετικά συναισθήματα στο 61%.
- Το 93% των ερωτηθέντων γνωρίζουν ότι οι συσκευασίες μπορούν να ανακυκλωθούν σε νέο υλικό συσκευασίας.
- Μόνο 22 άτομα στα 1.125 δεν ανακυκλώνουν τίποτα με το 75% να ανακυκλώνει σε υψηλό βαθμό.
- Τα βασικά υλικά που διαχωρίζουν κατά την ανακύκλωση είναι το πλαστικό, το χαρτί, το γυαλί και το αλουμίνιο. Το υλικό που θεωρούν ευκολότερο σε ποσοστό 56% να ανακυκλώσουν στην καθημερινή τους ζωή είναι το πλαστικό και ακολουθεί το χαρτί σε ποσοστό 33%.
- Μία με τρεις φορές την εβδομάδα είναι η συχνότητα ανακύκλωσης χρησιμοποιώντας τα τρέχοντα συστήματα ανακύκλωσης.
- Το 79% των ερωτηθέντων αισθάνονται θετικά όσον αφορά το νέο εγγυοδοτικό σύστημα συλλογής συσκευασιών από πλαστικό και αλουμίνιο (DRS), το 67% θα μιλούσε θετικά και θα παρότρυνε κι άλλους να ακολουθήσουν το σύστημα ενώ το 77% δείχνει μία θετική πρόθεση να συμμετέχει στο νέο DRS σύστημα.
- Γυναίκες καταναλωτές, καταναλωτές που λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν περιβαλλοντικούς παράγοντες (ανακυκλωσιμότητα, μη υπερβολική συσκευασία, κ. ά) κατά τις αγορές τους καθώς και καταναλωτές που χρησιμοποιούν ευρέως εκπτωτικά κουπόνια, δείχνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό θετικά συναισθήματα και θετική συμπεριφορά αναφορικά με το νέο σύστημα DRS.
- Το 79% θα διαχώριζε ξεχωριστά τα πλαστικά μπουκάλια και τις συσκευασίες αλουμινίου σε σχέση με τα άλλα ανακυκλώσιμα ώστε να μπορέσει να συμμετέχει στο νέο σύστημα ανακύκλωσης.
- Στην περίπτωση που η κατανάλωση ενός προϊόντος με περιέκτη από πλαστικό ή αλουμίνιο γίνει στο δρόμο (on the go), το 64% των ερωτηθέντων θα το ανακύκλωνε άμεσα σε κοντινό κάδο ανακύκλωσης χάνοντας στην ουσία την επιστροφή του ποσού της εγγύησης που πλήρωσε κατά την αγορά του.
Τι είναι το σύστημα DRS
Σύμφωνα με το εγγυοδοτικό σύστημα ανακύκλωσης (Deposit Returning System – DRS), που βάσει κοινοτικών οδηγιών οφείλει να εφαρμόσει και η χώρα μας, οι πολίτες που θα επιστρέφουν στα σημεία πώλησης τα πλαστικά μπουκάλια και συσκευασίες από αλουμίνιο για τις οποίες θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά, θα παίρνουν πίσω τα επιπλέον χρήματα ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση. Αγοράζοντας δηλαδή ένα προϊόν από πλαστικό ή αλουμίνιο, το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί, ο καταναλωτής θα επιβαρύνεται με ένα ποσό, το οποίο θα του επιστρέφεται όταν και ο ίδιος θα επιστρέφει στο σημείο πώλησης τη συσκευασία προς ανακύκλωση. Το σύστημα αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2023.