Έκπληξη για τους αστρονόμους: Σύστημα με έξι ήλιους & έξι εκλείψεις στο διάστημα!

Αχανές και γεμάτο εκπλήξεις το διάστημα, άφησε άναυδους τους αστρονόμους, πρόσφατα με την ανακάλυψη ενός πραγματικά σπάνιου αστρικό συστήματος, στο οποίο υπάρχουν έξι άστρα που όταν παρατηρούνται από το δικό μας ηλιακό σύστημα, δημιουργούν έξι εκλείψεις μεταξύ τους.

Η ανακάλυψη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

1.900 έτη φωτός από τον πλανήτη Γαία

Πρόκειται για το σύστημα TIC 168789840 σε απόσταση περίπου 1.900 ετών φωτός από τη Γη και το όνομά του, είναι εξίσου δύσκολο με την κατανόησή του, ακόμα και για τους ειδικούς μελετητές του διαστήματος.

Προς το παρόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη εξωπλανητών σε αυτό το ασυνήθιστο σύστημα. Αν υπάρχουν, εκτιμάται πώς θα κατά πάσα πιθανότητα θα “βλέπουν” δύο ήλιους και παράλληλα τέσσερα ακόμα πολύ φωτεινά άστρα , να «χορεύουν» στον ουρανό τους.

Το παράξενο είναι οι πολλαπλές εκλείψεις

Δεν είναι το πρώτο σύστημα έξι άστρων που ανακαλύπτεται, καθώς έχουν ήδη βρεθεί μερικά ακόμη.

Είναι όμως το πρώτο εξαπλό αστρικό σύστημα εξαπλών εκλείψεων, στο οποίο, -όπως φαίνεται από τη Γη- , κάθε φορά που ένα άστρο περνάει μπροστά από ένα άλλο, δημιουργεί μία έκλειψη ορατή στα τηλεσκόπια και αυτό εκπλήσσει περισσότερο, καθώς από κάποια άλλη «εξωγήινη» οπτική γωνία, τα άστρα δεν θα φαίνονταν να μπλοκάρουν έτσι, το ένα το φως του άλλου.

Το TIC 168789840 αποτελείται από τρία ζεύγη άστρων, δύο εσωτερικά και ένα εξωτερικό

Το TIC 168789840 αποτελείται από τρία ζεύγη άστρων, δύο εσωτερικά και ένα εξωτερικό. Τα δύο εσωτερικά ζεύγη κινούνται σε κοντινές τροχιές το ένα πέριξ του άλλου και αυτή η τετράδα κινείται γύρω από ένα κοινό κέντρο βαρύτητας. Σε μεγαλύτερη απόσταση, βρίσκεται ένα εξωτερικό ζεύγος άστρων, τα οποία κινούνται το ένα γύρω από το άλλο και ταυτόχρονα και τα δύο μαζί κινούνται γύρω από την εσωτερική τετράδα, διαγράφοντας μια πλήρη περιφορά κάθε 2.000 χρόνια και ολοκληρώνοντας έτσι μια περίπλοκη αστρική «χορογραφία».

Το «τρίο» των αστρικών ζευγών, χάρη στη βαρυτική αλληλεξάρτηση του, κινείται γύρω από το γαλαξιακό κέντρο ως ένα ενιαίο αστρικό σύστημα. Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ακόμα πόσα τέτοια πολύπλοκα αστρικά συστήματα υπάρχουν στο γαλαξία μας και πέρα από αυτόν. Αίνιγμα παραμένει επίσης η προέλευση τέτοιων συστημάτων με τόσα πολλά άστρα.