Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο

Στην κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο, ενός από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προχωράει το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά και την έγκριση της βρετανικής Κυβέρνησης.

Το έργο, με την ονομασία Dogger Bank Creyke Beck, θα μπορεί να παράγει συνολική ισχύ 2,4 γιγαβάτ, αρκετή για να καλύψει περίπου το 2,5 τοις εκατό των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Θα αποτελείται από δύο ξεχωριστές ομάδες 200 ανεμογεννητριών, και θα έχει έκταση 1.115 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τις ακτές της βόρειας Αγγλίας.

Ο Εντ Ντέιβι, Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε πως “η ανάπτυξη αυτού του πάρκου έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει εκατοντάδες νέες «πράσινες» δουλειές και να παρέχει ενέργεια για έως και δύο εκατομμύρια νοικοκυριά. Ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών δυνατοτήτων είναι το να δημιουργήσουμε νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε τις καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές, μειώνοντας την εξάρτησή μας από τα ξένα προϊόντα. Η αιολική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για αυτό το σχέδιο”, προσέθεσε.

Να σημειώσουμε πως η Βρετανία διαθέτει ήδη 1.200 παράκτιες ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 4 γιγαβάτ, η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτή που διαθέτουν όλα τα υπόλοιπα κράτη με παρόμοιες αιολικές υποδομές μαζί.