Όστρακα γαρίδων δημιουργούν φωτοβολταϊκά κύτταρα

Στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ομάδα ερευνητών κατασκεύασε τα πρώτα φωτοβολταϊκά κύτταρα από όστρακα γαρίδων. Οι ερευνητές απομόνωσαν τα χημικά χιτίνη και χιτοζάνη που βρίσκονται σε αφθονία στα κελύφη γαρίδων και άλλα οστρακόδερμων, τα συγκεκριμένα υλικά έχουν πολύ χαμηλό κόστος.

Ο Τζο Μπρίσκοου, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε πως “πρόκειται για έναν εξαιρετικό και εύκολο νέο τρόπο δημιουργίας φωτοβολταϊκών κυττάρων από άμεσα διαθέσιμα, βιώσιμα υλικά. Μόλις βελτιώσουμε την απόδοσή τους θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά φωτοβολταϊκά σε κάθε εφαρμογή τους, ενώ ιδιαίτερα διαδεδομένη χρήση θα μπορούν να βρουν στη φόρτιση φορητών συσκευών”, πρόσθεσε.

Η καθηγήτρια Μαγκνταλένα Τιτιρίτσι, επικεφαλής της έρευνας, σημείωσε από την πλευρά της πως “οι νέες τεχνικές σημαίνουν ότι μπορούμε να παράγουμε συναρπαστικά νέα υλικά από οργανικά υποπροϊόντα που είναι ήδη εύκολα διαθέσιμα. Τα βιώσιμα υλικά του άμεσου μέλλοντος μπορούν να είναι ταυτόχρονα υψηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους”.