Το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο

Ο κρατήρας του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο, στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής, αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Virunga στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Γκόμα, στα σύνορα με τη Ρουάντα. Το ηφαίστειο θεωρείται ένα από τα πλέον επικίνδυνα του κόσμου.

Niragongo 1

Έχει πλάτος περίπου 2 χιλιομέτρων και συνήθως εμπεριέχει μία λίμνη λάβας, περιλαμβάνει δύο προσχώσεις με παγωμένη λάβα εντός του κρατήρα, μία στο υψόμετρο των 3.175 μέτρων και μια στα 2.975 μέτρα.

Κατά καιρούς, η λίμνη λάβας του Νιραγκόνγκο ήταν η πιο ογκώδης που έχει καταγραφεί ποτέ, όπου το μέγιστο υψόμετρο της καταγράφηκε στα 3.250 μέτρα, πριν από την έκρηξη του Ιανουαρίου του 1977, όταν το βάθος της έφτανε τα 600 μέτρα.

Niragongo 2

Στη βάση του ηφαιστείου, σε απόσταση 13 με 18 χιλιόμετρα νότια αυτού, βρίσκεται η πόλη Γκόμα, στις όχθες της λίμνης Κίβου. Δύο μεγάλες εκρήξεις του Νιραγκόνγκο, το 1977 και το 2002, δημιούργησαν καταστροφές στην πόλη. Στην έκρηξη του 2002, το 40% της Γκόμα καλύφθηκε από λάβα ενώ 245 κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους.

Το Νιραγκόνγκο και το γειτονικό του ηφαίστειο Νιαμουραγκίρα είναι υπεύθυνα για το 40% των ιστορικών ηφαιστειακών εκρήξεων στην Αφρική.