Τραγωδία στα Γλυκά Νερά: Τελικά, φταίει το σκυλί; Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ροτβάιλερ

Συνεχή εκπαίδευση υπακοής και κοινωνικοποίησης, με πλαστικές κούκλες και πλαστικά χέρια χρειάζονται το ροτβάιλερ όπως  επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ένα ροτβάιλερ που μεγαλώνει χωρίς κανέναν περιορισμό και απλώς αφήνεται στο σπίτι ως φύλακας μπορεί να γίνει εύκολα επιθετικό. «Το ροτβάιλερ αντιδρά σαν δίχρονο παιδί» λέει σωματοφύλακας, ο οποίος την ώρα της δουλειάς του συνοδεύεται από τον Σόουλ το ροτβάιλερ. «Δεν είναι σε θέση να κάνει επιλογές. Όταν το βλέπουμε να επιτίθεται σε παιδιά, αυτό συμβαίνει διότι το ροτβάιλερ προστατεύει τον χώρο του και ίσως πανικοβάλλεται. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τις πράξεις του».

Η ταυτότητα του σκύλου

● ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ από το Ροτβάιλερ της Νότιας Γερμανίας. Αρχικά ήταν τσοπανόσκυλο, όμως αργότερα, λόγω της σωματικής του δύναμης, χρησιμοποιήθηκε για να σέρνει άμαξες. Επίσης ως σκύλος- φύλακας σε πολέμους ● ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΟΔΕΜΕΝΟΣ. Το ύψος του στο ακρώμιο κυμαίνεται από 56 έως 69 εκατοστά και το βάρος του από 38 έως 55 κιλά. Χρειάζεται καθημερινή άσκηση ● ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ. Διακρίνεται για την εξυπνάδα και το θάρρος του καθώς και για την έμφυτη ικανότητα προστασίας του χώρου. Είναι ήρεμος, αλλά πολύ επιφυλακτικός με τους ξένους και αν προκληθεί γίνεται επιθετικός ● ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ εκπαίδευση για να είναι υπάκουος

Μια μαρτυρία:«Είχε αρπάξει τον εγγονό μου»

Ήταν η πρώτη φορά που η Γκουέν Λόρενς είχε φέρει τον δίχρονο εγγονό της στο σπίτι της στο Σάσεξ. Πριν τον βγάλει από το αυτοκίνητο, κοίταξε γύρω της αναζητώντας τον Τάιλερ, το ροτβάιλερ που είχε αγοράσει ο σύζυγός της έξι μήνες νωρίτερα. Καθόταν ήσυχος στον κήπο. Είχα τον Χάρβεϊ πίσω μου και περνώντας από μπροστά του, του χάιδεψα το κεφάλι. Σε δευτερόλεπτα άνοιξε τα σαγόνια του κι άρπαξε τον παιδί από το κεφάλι. Ούρλιαξα και προσπάθησα με όλη μου τη δύναμη να απεγκλωβίσω τον Χάρβεϊ. Τότε ήρθε ένας γείτονας και σκότωσε τον σκύλο με ένα σφυρί. Ο Χάρβεϊ εμεινε στο χειρουργείο έξι ώρες και βγήκε με 300 ράμματα». Όταν η Γκουέν συμβουλεύτηκε εκπαιδευτή, εκείνος δεν αιφνιδιάστηκε: «Ο σκύλος ζήλεψε», είπε.

Τι πρέπει να προσέξετε με τα ροτβάιλερ

ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ με άλλους σκύλους πριν αγοράσετε ροτβάιλερ. Ορισμένοι εκπαιδευτές τονίζουν πως πρέπει να έχετε εμπειρία ειδικά με μεγαλόσωμα σκυλιά ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ απαραιτήτως για τη συμπεριφορά του αν το αποκτήσετε από άσυλο ζώων ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙΤΕ για τους γονείς του όταν αποκτήσετε κουτάβι και να γνωρίζετε για την υγεία του καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα το ταΐζετε. Τα ροτβάιλερ θεωρούνται ιδιαίτερα λαίμαργα ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ το σκυλί χωρίς εκπαίδευση. Είναι σημαντικό από μικρός ο σκύλος να υποβληθεί σε μαθήματα κοινωνικοποίησης ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΕ ποτέ το ροτβάιλερ μόνο του στο σπίτι όλη μέρα.

Με πληροφορίες από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»