Επίσκεψη Ομπάμα στην Ινδία για την κλιματική αλλαγή και την ηλιακή ενέργεια

Θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος μεταξύ ΗΠΑ- Ινδίας για την πολιτική συνεργασίας στον πυρηνικό τομέα, στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισκεφθεί την Ινδία σε δύο εβδομάδες, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Κυριακή.

Τονίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι μερικά από τα πιο εξοργιστικά οικονομικά θέματα μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ θα επιλυθούν, οι αξιωματούχοι είπαν ότι ορισμένες συμφωνίες είναι εφικτές.

“Εργαζόμαστε για το πολιτικής ευθύνης θέμα, της πυρηνικής ενέργειας” ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν με τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών John Kerry για το σπίτι του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi.

“Ο στόχος είναι να έχουν πολύ συγκεκριμένα και απτά πράγματα που θα μπορούμε να δείξουμε μια κίνηση παραπέρα, όταν συναντηθούν ο πρόεδρος Ομπάμα με τον (Ινδό) πρωθυπουργό Modi, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής” είπε.Οι ηγέτες αναμένονται να παρουσιάσουν μια σειρά από σεμνές πρωτοβουλίες για την επέκταση της έρευνας και την πρόσβαση σε καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες.

Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Ινδία και τα ταξίδια από Kerry και άλλων ανωτέρων αξιωματούχων των ΗΠΑ έχουν ως στόχο να επιζητήσουν την Ινδία ως στρατηγικό εταίρο και να κερδίσουν οι ΗΠΑ μεγαλύτερη πρόσβαση στην μεγάλη Ινδική αγορά των 1,2 δις ανθρώπων για τις αμερικανικές εταιρείες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι οι ινδικές πολιτικές αποτελούν εμπόδιο για τις επενδύσεις των ΗΠΑ και του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών δασμολογικών και τα έθιμα και τις ανάγκες του ότι ξένες εταιρείες σε ορισμένες βιομηχανίες εξασφαλίζουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του τοπικού περιεχομένου.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον και το Νέο Δελχί θα μπορούσε να σημειώσει πρόοδο στο χρόνο της επίσκεψης του Ομπάμα, ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε επίσης την ηλιακή βιομηχανία και να βρεθεί ένας τρόπος για την αντιμετώπιση αμερικανικών ανησυχιών για την ευθύνη από την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Ινδία.

Σύμφωνα με το νόμο του 2010 για την πυρηνική ευθύνη, οι προμηθευτές εξοπλισμού είναι υπεύθυνοι για τις ζημίες από ατύχημα, το οποίο οι εταιρείες λένε ότι αποκλίνει από τα διεθνή πρότυπα που θέτουν την ευθύνη του φορέα εκμετάλλευσης για τη διατήρηση της ασφάλειας.

Η εθνική νομοθεσία της Ινδίας αυξήθηκε από την καταστροφή του Μποπάλ το 1984, από τα πιο θανατηφόρα βιομηχανικά ατυχήματα του κόσμου, σε ένα εργοστάσιο που ανήκει στην αμερικανική πολυεθνική Union Carbide Corp στην οποία ινδικές οικογένειες  εξακολουθούν να επιδιώκουν αποζημίωση.

Ο νόμος ουσιαστικά απέκλεισε τις δυτικές εταιρείες από μια τεράστια αγορά και επίσης ήταν τεταμένες οι σχέσεις  ΗΠΑ-ινδίας, δεδομένου ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την πυρηνική συνεργασία το 2008.

“Δεν ξέρω αν [το πυρηνικό ζήτημα της αστικής ευθύνης] θα πρέπει να επιλυθεί εγκαίρως για την επίσκεψη του προέδρου, αλλά θα ήθελα να πω ότι υπάρχει πρόοδος που γίνεται εκεί,» είπε ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Η Ινδία προσφέρει να δημιουργήσει μια πισίνα ασφάλισης για να αποζημιώσει τους παγκόσμιους προμηθευτές πυρηνικών της αστικής ευθύνης σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

GE-Hitachi, μια συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και ιαπωνικών επιχειρήσεων, της Toshiba Westinghouse Electric Company και τη γαλλική Areva έχουν λάβει το πράσινο φως για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων η κάθε μία. Έχουν ακόμη αρχίσει την κατασκευή αρκετά χρόνια αργότερα, σύμφωνα με το Τμήμα της Ινδίας Ατομικής Ενέργειας.