Ινδία: Προβλήματα ξηρασίας άνευ προηγουμένου

Σοβαρά προβλήματα με το νερό (πόσιμο αλλά και αρδεύσιμο) αντιμετωπίζει η Ινδία καθώς οι δύο τελευταίες περίοδοι μουσώνων δεν έφεραν τις βροχές που αναμένουν συνήθως στην χώρα.

Πάνω από 330 εκατομμύρια κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με το ζήτημα της ξηρασίας κυρίως στις μεγάλες πόλεις όπου οι πληθυσμοί αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Ωστόσο φέτος το πρόβλημα αυτό αποκτά πρωτοφανείς διαδτάσεις με τουλάχιστον 10 πολιτείες της Ινδίας να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό σχετικά με την διαθέσιμη ποσότητα του νερού για άρδρευση και για οικιακή κατανάλωση.

Υποστηρίζεται ότι λόγω της τεράστιας ξηρασίας αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ οι ερχές έχουν απαγορεύσει το μαγείρεμα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, όχι μόνο για να αποφύγουν την μεγάλη κατανάλωση νερού, αλλά και για αποφευχθούν οι πυρκαγιές στα δάση. Παράλληλα έχουν κατεβάσει δυνάμεις ασφαλείας κοντά σε πηγές νερού, ενώ έχουν ενεργοποιήσει και έναν μεγάλο μηχανισμό για μεταφορά νερού με τρένο από άλλες περιοχές.

Όμως η κατάσταση με το νερό της Ινδίας δεν είναι και πολύ καλύτερη ακόμα και όταν δεν υπάρχει ξηρασία. Περίπου τα μισά Ινδικά χωριά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ καμία πόλη στην χώρα δεν απολαμβάνει την παροχή νερού 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να προκαλεί προβλήματα στην υγεία (κάτι που γνωρίζουν όσοι έχουν ταξιδέψει στην χώρα). Ενώ ακόμα και οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι ευοίωνες, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ζήτηση για νερό στην Ινδία θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 50% μέχρι το έτος 2030.