Στενή συνεργασία ΟΗΕ - ΥΠΕΚΑ για το περιβάλλον της Μεσογείου

Στην ανάληψη δράσεων κοινού ενδιαφέροντος με σκοπό την αναβάθμιση, την ενδυνάμωση και τη διεύρυνση της συνεργασίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme, Mediterranean Action Plan – UNEP/MAP), συμφώνησαν ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μανιάτης και η γενική γραμματέας του υπουργείου, Νάντια Γιαννακοπούλου, με τον συντονιστή του UNEP/MAP, Γκαετάνο Λεόνε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), κ. Μανιάτης και ο συντονιστής του UNEP/MAP, κ. Λεόνε, συζήτησαν σχετικά με τη διοργάνωση από την Ελλάδα/ΥΠΕΚΑ της επόμενης Συνόδου των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης (COP19), η οποία συμπίπτει με τα 40 χρόνια λειτουργίας του UNEP/MAP. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργικό σκέλος της συνόδου αναμένεται να επικεντρωθεί σε σημαντικά και ανερχόμενα ζητήματα για το περιβάλλον της Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επανεπιβεβαίωσε την έμπρακτη υποστήριξή του για το έργο του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών και ξεκαθάρισε ότι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η στενότερη και πιο ουσιαστική συνδρομή της Ελλάδας σ’ αυτό. Επίσης, τόνισε τη σημασία που έχει η διεξαγωγή στη χώρα μας της επόμενης, επετειακής, Υπουργικής Συνόδου των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης.

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής του UNEP/MAP, Gaetano Leone, ευχαρίστησε τον υπουργό ΠΕΚΑ για τη διαχρονική υποστήριξη και φιλοξενία που παρέχει η χώρα μας στον εν λόγω οργανισμό, καθώς και για την πρωτοβουλία του υπουργείου για ενδυνάμωση της συνεργασίας αυτής, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για αρκετές άλλες χώρες της Μεσογείου.
Επισημαίνεται ότι τo UNEP/MAP λειτουργεί ως Γραμματεία της Σύμβασης της Βαρκελώνης «για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και της Παράκτιας ς Περιοχής της Μεσογείου».

Η Σύμβαση της Βαρκελώνης υιοθετήθηκε από τις χώρες της Μεσογείου και την τότε ΕΟΚ, το 1976, με σκοπό τον συντονισμό των δράσεών τους και τη λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη, την καταπολέμηση και την εξάλειψη της ρύπανσης της Μεσογείου Θάλασσας και τη βελτίωση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος, ώστε να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Συντονιστική Μονάδα του UNEP/MAP φιλοξενείται στην Αθήνα από το 1981 και είναι ο μοναδικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών με έδρα την Ελλάδα.

Πηγή: http://www.ecozen.gr/